A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa azt javasolja, hogy jövőre a kormány ne vonjon be devizaforrásokat az államadósság kezelésébe -- derül ki abból a dokumentumból, melyet Járai Zsigmond juttatott el Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A lépés megtétele az MNB által kezelt devizatartalékok szükségesnél magasabb szintje miatt lenne célszerű. A javaslat értelmében a jövőre lejáró, 1,2 milliárd euró, azaz 300 milliárd forintnyi devizaadósság megújítása belföldi kötvénykibocsátással valósulna meg.
A jelenlegi gyakorlat szerint a lejáró devizaadósság tőkerészét devizában újítja meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
A kamatokat, valamint a folyó költségvetési hiányt azonban forintállampapír kibocsátásával finanszírozza. A jegybank most úgy változtatna ezen a rendszeren, hogy a lejáró devizaadósság tőkerésze is forintforrásból történjen jövőre.
Az MNB érvelése a következő: a jegybank mintegy 13 milliárd eurónyi devizatartaléka van, ez után 3,5 százalékos kamatot kap. Az ÁKK 10 milliárd eurónyi államadósságot kezel, ami után mintegy 5,1 százaléknyui kamatfizetési kötelezettsége keletkezik. Mivel a bank monetáris tanácsa kisebb devizatartalékot lát szükségesnek, lehetőség lenne mindkét állományt 1,2-1,2 milliárd euróval csökkenteni. A lépés a kapott, illetve a fizetendő kamatok közti eltérés miatt 19,2 millió eurónyi (jövőre mintegy 5 milliárd forint) veszteségtől való megszabadulást jelentene az állam számára.
A Világgazdaság által megkérdezett elemzők ugyanakkor a javaslat veszélyeire hívják fel a figyelmet. A biztos, 5 milliárd forintnyi nyereség eltörpül a többlet-forintkötvény kibocsátásának következményei mellett. 2002-ben a belföldi nettó kibocsátás például a korábban szükségesnek tartott 700 milliárd forint helyett 1000 milliárdra emelkedne. A többletállampapír kamatszintnövelő hatású, azaz az infláció csökkenése jövőre csak korlátozott mértékben mutatkozhat majd meg az államkötvénykamatokon.
Amennyiben a miniszterelnök és az ÁKK megfogadja Járai javaslatát, és a piacok helyett a jegybank tartalékából vásárol meg 300 milliárd forint értékű devizát, az aukciós értékesítés nagyságrendjét is módosítani kell. Jelenleg havi 200-300 milliárd forintnyi kötvény kel el havonta az állampapír-aukciókon. A jegybanki javaslat azonban a jövőre lejáró és forintban megújítandó 3000 milliárd forintnyi állománnyal együtt azonban már 4000 milliárd forint összegben kibocsátandó kötvényállományt feltételez.