Múlt pénteken felmentette beosztásából Eredics Lászlót, az Atev vezérigazgatóját az FVM -- közölte lapunkkal Kovács Zoltán, a tárca közigazgatási államtitkára. A döntésben a Kehi visszásságokat feltáró vizsgálatai játszottak szerepet. Eredics utódául Tóth Zoltán közgazdász válságmenedzsert nevezték ki. Ő dönt a további személyi változásokról.
Szakértők erőteljesen vitatják az Atev elmúlt kétéves számítástechnikai fejlesztéseit is. Máig tisztázatlan okokból bővítés helyett lecserélte szoftverjét a cég 1999-ben. Nagy Lajos korábbi gazdasági igazgató lapunknak elmondta: az addigi, 14-16 millió forintért beszerzett szoftver a cég igényeit kielégítette, s csak fejlesztésre lett volna szükség, ami 20 milliónál nem került volna többe.
A cég ugyanakkor az új szoftvert 130-140 millió forintért vásárolta meg a Synergon Informatikai Rt.-től -- tudtuk meg. A kerékpárgyártásra programozott szoftver átalakítására és a hibák folyamatos javítására további 60 milliót költöttek. Az összességében 200 millió forintos beruházás szakértők szerint irreálisan drága volt. Lapunk úgy értesült, hogy az új szoftver a többszöri korrekciók ellenére sem működik megfelelően, és nem alkalmas arra, hogy kellő áttekintést adjon a társaság gazdálkodásáról.
A fejlesztések ellenére a szállításban ma is a mi szoftverünket alkalmazzák az Atevnél -- erősítette meg Tatár Sándor, a hódmezővásárhelyi Szám-Adó Kft. ügyvezető igazgatója. A cég a lecserélt szoftvert szállította az állami társaságnak, és 1992-től a folyamatos karbantartást is ellátta. Az Atev a kft. szerződését 2000-től nem újította meg. Tatár tájékoztatása szerint az állami cég vezetése nem indokolta meg, miért döntött így, nem közölte új igényeit, és hivatalosan nem kért fejlesztési ajánlatot sem. Az ügyvezető igazgató közölte: az addig jól működő program modernizálása 15-20 millió forintba került volna az akkori árak mellett. Csupán a kereskedelmi és a vezetői információs rendszer kialakítása volt hátra -- tette hozzá.
A Világgazdaság információi szerint a szoftvervásárlás körülményeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az FVM is vizsgálta. Mint ismert, a Kehi a miniszterelnök utasítására tavasz óta ellenőrzi az Atev elmúlt két-három éves tevékenységét. A hivatal nemrégiben feljelentést tett az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán az állami cég irreálisnak tartott mátyásdombi ingatlanügylete miatt. Aggályos az a tőkeemeléses privatizáció is, amelynek révén az Atev menedzsmentje két évvel ezelőtt többségi tulajdont szerezhetett az állami cég addig százszázalékos leányvállalatában.
A magánosítási tranzakciót Szabadi Béla menesztett FVM-es politikai államtitkár engedélyezte, aki az Atev felett a tulajdonosi jogokat gyakorolta. Korábbi információk szerint az ügyészség Szabadi számlájára írja, hogy az Atevnek -- miként más FVM-es agrárcégeknek is -- reklámszerződéseket kellett kötnie a Ferencvárosi Torna Clubbal. Ez ügyben a ma előzetes letartóztatásban lévő volt államtitkárt még Boros Imre megbízott agrárminiszter jelentette fel. Nem hivatalos értesüléseink szerint az Atev összességében mintegy 180 millió forintos reklámmegállapodást írt alá a sportklubbal.