A terrortámadás és az elmúlt hetek gazdasági hírei, eseményei nem csupán a növekedési kilátásokra vannak igen jelentős hatással, hanem az inflációt sem hagyják érintetlenül. A forint gyengülése, a hirtelen olajárcsökkenés, a recessziós félelmek és a külföldi inflációs nyomás csökkenése különböző irányba befolyásolják a hazai drágulás ütemét.
A szeptemberi fogyasztói árindexben még nem fognak szerepelni ezek a hatások, ugyanis a statisztika hol a 20-áig, hol a 25-éig felírt árakkal számolja a havi árszínvonalat. Októbertől azonban ezen tényezők már megjelennek az inflációban. A leglátványosabb jelenség a benzinárak csökkenése, ami elsősorban a világpiaci árak gyors esésének köszönhető. A hazai benzinárat a forintárfolyam is befolyásolja, ami az utóbbi hetekben jelentősen gyengült. Ezt ellensúlyozta a dollár-euró árfolyam -- hazai benzinárak szempontjából -- kedvező alakulása.
A fenti hatások összességében még további néhány százalékos csökkentést tesznek lehetővé a benzin árában -- mondja Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője. Tízszázalékos benzinárcsökkenés az inflációban félszázalékos esést eredményezne -- mondja Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő makroelemzője. Abban azonban mindkét elemző egyetért, hogy a jelenlegi világpiaci olajárfolyam egyelőre nem stabil, és nem tudni, hogyan alakul a közeljövőben. Esetleg további kedvező jel lehet a hazai benzinárszint jövőbeni alakulásával kapcsolatban, hogy a forint gyengülése az utóbbi két napon megállt, sőt kissé erősödött is a mélyponthoz képest.
A gyorsan begyűrűző, de hektikusabban alakuló benzinárak mellett az importált infláció egyéb tényezőit is komoly hatás érte. Az eurózónában ugyanis enyhülni látszik az inflációs nyomás, ami a különböző importtermékeken (például a tartós fogyasztási cikkeken) keresztül jótékonyan hathat a magyar dezinflációs folyamatokra is. Ráadásul a recessziós félelmek miatt ezen a területen a várakozások is kedvezően alakulnak, ami további lökést adhat az árindex csökkenésének. Csakúgy, mint az olajáraknál, itt is kedvezőtlen jelenség a forint gyengülése. Ráadásul a sávszélesítés óta szinte egyáltalán nem jelentkezett az inflációban az erősebb forint hatása. Amennyiben az árfolyam továbbra is ilyen hektikusan ingadozik, az árfolyamkockázat eltántoríthatja a kereskedőket attól, hogy megkezdjék az árcsökkentést.
Ezen tényezők összesített hatása a sok bizonytalanság miatt szinte megjósolhatatlan -- ért egyet Nagy és Forián Szabó. Abban is egységes a vélemény, hogy az év végére a jegybank 6-8 százalékos inflációs célsávjába érkezik a 12 havi árindex. A kedvező fejlemények ugyanis lehetővé teszik, hogy a sávközéptől számított 7 százalékon álló forintárfolyam mellett teljesíthető legyen az inflációs célkitűzés -- fogalmaz Nagy. Amennyiben az olajárak jelenlegi szintje az év évégig tartósnak ígérkezik, akár 7,5 százalék alá is mérséklődhet a drágulás üteme, véli az elemző. Ha ez megvalósul, az infláció alacsonyabb lenne, mint a Magyar Nemzeti Bank prognózisa.
Az októberi árindexszel kapcsolatban kisebb az egyetértés a két elemző között. Forián Szabó Gergely szerint ekkor még várható egy jelentősebb mérséklődés, és így akár 7,5 százalékra csökkenhet az infláció; Nagy Márton fokozatosabb dezinflációt és 7,8-7,9 százalékos árdinamikát vár az ősz közepére.