Informatikai rendszerének fejlesztésére októberben ír ki közbeszerzési pályázatot a Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF). Legkorábban ez év végére az eljárás lezárulhat. Ezt követően a nyertesnek egy év alatt kell létrehoznia a járulékfizetők nyugdíjszámláit. A kormány hét végi döntése alapján ugyanis 2003. január 1-jétől a mintegy négymillió munkavállaló és egyéni vállalkozó járulékforintjai egyéni számlán gyűlnek majd. A fejlesztés elkerülhetetlen, mivel a jelenlegi rendszerben az egyéni nyilvántartás csak a már ellátásban részesülőknél létezik. Az alkalmazottak járulékfizetéseiről csak a munkáltatóktól kap adatot, az általuk évente egyszer beküldött bejelentőlapokból.
Várhatóan 5-6 évig tart az informatikai rendszer kiépítése, s a projekt összköltsége mintegy 4-5 milliárd forintba kerül majd -- tudtuk meg. Ezzel párhuzamosan tovább folyik a nyugdíjbiztosító világbanki forrásból finanszírozott informatikai fejlesztése is, amelynek révén a járulékfizetők papíralapú adatait viszik számítógépre.
Évente a mintegy négymillió munkavállaló és egyéni vállalkozó közül 100 ezren vonulnak nyugdíjba. Az új rendszer kiépítése során elsőként a nyugdíjhoz közel állók számláit hozzák majd létre.
Arról továbbra sem döntött a kormány, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló járulékokat hogyan, milyen módszerrel indexálják az egyéni számlán -- tudtuk meg. Információink szerint az erről szóló előterjesztés legkorábban a jövő év januárjában készülhet el, a pénzügyi tárca folyamatosan végzi az erre vonatkozó számításokat. A kormány korábbi döntése értelmében a járulékokat a Svédországban alkalmazott Notional Defined Contribution (NDC), virtuális egyéni számlarendszer szerint vezetik majd. Ebben a rendszerben a munkavállaló befizetései az egyéni számlán gyűlnek, s a befizetéseket minden évben indexálják. Svédországban ezt az átlagbér-növekedéshez igazítják.