Az amerikai katasztrófában érintett bankok és brókercégek működése hamarosan újraindulhat, az amerikai piacokon ma ugyanis már kereskednek majd. A társaságok egy része azonban még mindig bizonytalan alkalmazottai sorsát illetően.
Az Európai Tőzsdeszövetség tagjai napközben egyperces kereskedési szünettel emlékeztek meg a tragédia áldozatairól.
A legnagyobb csapást egyébként alighanem a WTC 21 emeletét bérlő Morgan Stanley szenvedte el; a cégnek 3500 alkalmazottja dolgozott az ikertoronyban, akik sorsáról egyelőre semmit nem tudnak.
Az épületben bérelt irodát emellett a Citigroup, a Lehman Brothers, a CSFB -- összesen 435 cég. Közülük néhányan már bejelentették, hogy valamennyi alkalmazottjuk biztonságban van, a többség azonban egyelőre nem állhatott elő ilyen megnyugtató hírekkel.
A személyes tragédiákon túl az értékpapírpiacok biztonsága nincsen veszélyben, a WTC-ben székelő pénzügyi intézmények adatainak jelentős része nem károsodott. Az Egyesült Államok értékpapírtörvénye ugyanis előírja, hogy a cégek minden ügyfélnyilvántartásról és kereskedési adatról kötelesek mikrofilmen több másolatot készíteni. Ezeket pedig az irodától fizikailag is távol -- többek között egy másolat erejéig a SEC épületében -- kell őrizni.
Több mint 24 órával a World Trade Centert (WTC) ért támadás után egyébként még mindig bizonytalan, hányan veszítették életüket New York pénzügyi központjában. Az első bizonytalan nyilatkozatok szerint egy átlagos munkanapon a WTC két ikertornyában ötvenezer ember dolgozik, becslések szerint kedden mintegy 40 ezren tartózkodhattak az irodákban. Az egyébként hét épületből álló központban dolgozók száma ennél lényegesen magasabb.
Kevésbé ismert tény, hogy tegnap nem csupán a két torony omlott össze, de valamivel később megsemmisült a WTC hetes számú épülete is, melyet azonban ekkorra kiürítettek. Az utca túloldalán megsemmisült a Salomon Brothers központja is.
A legnagyobb tragédiát természetesen a két torony összeomlása okozta. Az első bátortalan nyilatkozatok legkevesebb 600 biztos halottról szólnak. Bár névvel vállalt nyilatkozat alig akad, sajnos szinte biztosra vehető, hogy a romok alatt több ezer -- egyes vélemények szerint akár több tízezer -- áldozat is lehet.