A terrorválságot követő napokban az EU-bővítés folyamata még inkább a perifériára került a nyugat-európai közvélemény érdeklődésében, de ez nem jelenti azt, hogy lassulna az új tagok felvételének folyamata. Az USA-ban bekövetkezett borzalmas esemény rámutat majd az európai integráció fontosságára -- szögezte le litvániai látogatásán Verheugen. "Arra számítok, hogy az emberek most jobban tudatában vannak annak, mi is a bővítési folyamat alapvető jelentősége, így még több támogatást kapunk ahhoz a közvéleménytől" -- nyilatkozta a biztos a Reutersnek.
Elemzők szerint a terrortámadások következményeivel foglalkozó pénteki rendkívüli EU-csúcs során várhatóan további megnyugató nyilatkozatok hangzanak majd el arról, hogy az új tagok felvételi folyamatának nem szabad lelassulnia. A terrortámadások a nyugati közvélemény számára a korábbinál is sokkal egyértelműbbé tették azt az éles határvonalat, amely a csatlakozásról tárgyaló tagjelölteket a fejlődő országoktól elválasztja, s ezen keresztül még "közelebb hozta" őket a Nyugathoz. Szakértők egyúttal a magyar EK-társulási megállapodás kidolgozása során 1991 nyarán bekövetkezett megakadásra is emlékeztetnek, amelyen nem kis mértékben az augusztusi moszkvai puccs lendítette túl a feleket.
Részletkérdéseket illetően azonban okozhatnak nehézségeket is a merényletek a bővítési folyamatban. A támadások nyomán felvetődött a menekültpolitika radikális átalakítása az unióban, s ez nehezítheti a csatlakozási tárgyalások jelen szakaszának az EU számára egyik legsúlyosabb fejezete, a bel- és igazságügyi együttműködés témájának lezárását. Még az eddiginél is sokkal súlyosabb problémává avatják a merényletek a török tagjelöltség ügyét, illetve a Ciprus megosztottságából eredő nehézségeket.