Az ECB a kelet- és délkelet-európai lakosság informálásáról is gondoskodik, hiszen például a német márka bankjegyeknek 30-40 százaléka ezekben az államokban van forgalomban a pénzintézet becslése szerint. A Reuters által idézett egyes elemzők szerint a valutaátváltás kedvezőtlenül befolyásolhatja az euró árfolyamát, mivel sokan inkább dollárra váltják márkában őrzött megtakarításaikat, de az ECB úgy véli, ennek nem lesz jelentős hatása az árfolyamra.
A közös európai pénzről szóló szóróanyagok -- melyeket az unió hivatalos nyelvei mellett 23 másik nyelvre is lefordítottak -- bemutatják a bankjegyeket és érméket, és alapvető információkat közölnek a pénzcseréről. Az viszont már az egyes érintett országok jegybankján, illetve bankrendszerén múlik, milyen mértékben használják fel ezeket az anyagokat a lakosság tájékoztatására.
Az eurózónában szeptembertől januárig tartó médiakampány során fontos szerepet kap a bankjegyek biztonsági megoldásainak ismertetése is. Az ECB célja ezzel annak tudatosítása, hogy egy kis körültekintéssel, néhány biztonsági jellemző gyors vizsgálatával könnyen eldönthető a bankjegyek valódiságának kérdése.