Magyar gazdaság

Agrártámogatási vita az USA-ban

A legnagyobb amerikai agrárszövetség (American Farm Bureau Federation - AFBF) szerint a kongresszusnak az idén több milliárd dolláros segítséget kell nyújtania a termelőknek, amennyiben még a tavaszi vetési időszak előtt nem születik meg a mezőgazdasági támogatásról szóló törvény.

A képviselőház ugyan már tavaly októberben megszavazta a mezőgazdaság biztonsága címet viselő javaslatot, amely a támogatások évi mintegy 5 milliárdos dolláros emelésével tíz év alatt 73,5 milliárd dolláros segélyt irányoz elő a gazdáknak, a szenátusban azonban még mindig nem született meg a mezőgazdaság megőrzéséről és a vidékfejlesztésről szóló törvény. Az AFBF attól tart, hogy nehéz lesz időben végezni a szenátusi tervezet véglegesítésével, majd a két jogszabály összehangolásával - írja a Reuters.

A 2001-es pénzügyi évben az amerikai gazdák 5,5 milliárd dolláros kormányzati támogatást élveztek; egyes területeken a segítség a mezőgazdaságból származó nettó jövedelem több mint felét tette ki, és sok termelőt ez mentett meg a bankokkal szembeni fizetésképtelenségtől. A feltételek bizonytalansága miatt az idén a pénzintézetek nem tudják meghozni hitelezési, a gazdák pedig termelési döntéseiket - utóbbiak közül többen már fel is adták eddigi tevékenységüket. A bizonytalanságot tovább növeli, hogy a Bush-kormányzat adócsökkentési lépései után kétségessé vált a kongresszusi változat finanszírozhatósága. Az Egyesült Államokat ért terrortámadás utáni újabb adómérsékléseket és a gazdasági élénkítésre, a védelemre, illetve bajba került iparágak megsegítésére fordított összegeket tekintve pedig még nagyobb az esélye annak, hogy a törvényt újra kell majd írni - véli az American Banker című szaklap.

Míg a kongresszusi változat a támogatás mértékét a terményárak alakulásához köti, addig a szenátus előtt lévő tervezet többet áldozna megőrzési programokra és kevesebbet ártámogatásra. Szakértők szerint az egyes termények jövedelmezőségét illetően mindkét változat nagyjából azonos eredményt hozna. A kompromisszum megszületéséig a derűlátók azzal biztatják a gazdákat és hitelezőiket, hogy a decemberben elfogadott kereskedelmi törvény nyomán - amely kiterjeszti az elnök jogosítványait a kereskedelmi egyezmények megkötésében - bővülnek majd a mezőgazdasági kivitel lehetőségei.

A legnagyobb amerikai agrárszövetség (American Farm Bureau Federation - AFBF) szerint a kongresszusnak az idén több milliárd dolláros segítséget kell nyújtania a termelőknek, amennyiben még a tavaszi vetési időszak előtt nem születik meg a mezőgazdasági támogatásról szóló törvény. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek