Magyar gazdaság

Korszerűsödik a szakképzés

A Nemzeti Szakképzési Intézetben az érintett szakmai szervezetekkel közösen a közelmúltban kezdődött meg az a munka, amelynek célja a hazai szakképzési rendszer korszerűsítése. Az utóbbi években ugyanis a gyakorlati képzés némiképp háttérbe szorult, így a fiatal szakmunkások sok esetben nem tudnak megfelelni a korszerű elvárásoknak.

A szakképzési intézet most 16 szakmacsoport 500 szakemberének közreműködésével elvégzi az egyes szakmák úgynevezett munkakörvizsgálatát, amelyeket aztán megküldenek véleményezésre az ország 12 ezer munkaadójának. Az így kialakuló szakmai anyag alapján módosítják az állam által elismert szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeit. Az új elvárások bevezetésére 2003. I. fél évétől fokozatosan kerülhet sor - közölte Köpeczi Bócz Tamás főigazgató. Az új szempontok szerinti képzést a szakiskolákban, szakközépiskolákban és a felnőttoktatásban egyaránt bevezetik.
Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a hazai szakképzési rendszer, hiszen - míg az elméleti oktatás nem változott - addig a gyakorlati képzés az állami vállalatok megszűntével az iskolai tanműhelyekbe tevődött át, aminek eredményeképpen a végzettek munkahelyi tapasztalatai csekélyek.
A következő évek feladata, hogy a gyakorlati képzésben a vállalati bázisra épülő tanműhelyek száma növekedjen. A túlzott specializáció elkerülése érdekében pedig célszerű a vállalati gyakorlati oktatóhelyeken tanulók számára az úgynevezett technológiai központokban átfogó gyakorlati képzést szervezni. A Nemzeti Szakképzési Intézetben azt tervezik, hogy a jövőben rendszeresen felülvizsgálják a szakképzés vizsgakövetelmény-rendszerét, és a gazdaság elvárásaihoz igazítják. E munkát a 21 szakmacsoportban felállított bizottságokban végzik majd.

A Nemzeti Szakképzési Intézetben az érintett szakmai szervezetekkel közösen a közelmúltban kezdődött meg az a munka, amelynek célja a hazai szakképzési rendszer korszerűsítése. Az utóbbi években ugyanis a gyakorlati képzés némiképp háttérbe szorult, így a fiatal szakmunkások sok esetben nem tudnak megfelelni a korszerű elvárásoknak. Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek