A hazai boltokban nincs fertőzött baromfihús - jelentette ki a hét végén Németh Antal országos főállatorvos. Az biztos azonban, hogy bekerült az országba fertőzött húsféleség, a laboratóriumi vizsgálatok több csirkemájszállítmányban kimutattak antibiotikummaradványt. Éppen ezért az állat-egészségügyi hatóság és a szakma azt javasolja a lakosságnak, hogy a friss baromfihús vásárlását részesítsék előnyben, mivel az hazai termék. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Baromfi Terméktanács együttes közleménye szerint a vásárlók úgy győződhetnek meg arról, hogy magyar terméket vásárolnak, ha ellenőrzik az áru származását. Ennek megállapítására az árun a hazai vágóhíd HU-val kezdődő és két vagy három számjeggyel folytatódó, államilag garantált nyilvántartási száma adja a biztosítékot. A közlemény szerint a magyar baromfitermelés egész folyamatát szigorú hatósági ellenőrzés követi. A magyar baromfi jó minőségét mutatja, hogy a nyugat-európai országokban keresettek ezek a termékek. A kivitel 75 százalékát az uniós államokban vásárolják meg.
Magyarországon az elmúlt években a baromfihús-fogyasztás átlagosan fejenként évi 30 kilogramm volt, aminek 97 százaléka magyar üzemekből származott - olvasható a közleményben.
VG-összefoglaló
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.