Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád gazdasági fejlődésének segítésére kérte a balti térség államait, hogy az enkláve Litvánia és Lengyelország uniós csatlakozása után se váljon "zsákutcává" Európa szívében. A 11 tagú balti térség tanácsának ülésén Kaszjanov külön megbeszélést tartott a lengyel és a litván kormányfővel, amelyen Chris Patten, az EU külügyi biztosa is részt vett - írja a BBC.

Varsó és Vilnius 2003. július 1-jén - készülvén az uniós tagságra - vízumkötelezettséget vezet be Kalinyingrád egymillió lakosával szemben. Az orosz félelmek szerint ezzel az ottani viszonylatban is elmaradottnak számító országrész még elszigeteltebbé válik majd. Kaszjanov nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy például egy kalinyingrádi kamionsofőrnek EU-vízummal kelljen rendelkeznie, hogy az oroszországi Szmolenszkbe szállíthassa áruját. Az orosz kormányfő kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a kérdés rendezhető az uniós szabályok megszegése nélkül. Kaszjanov az ideális megoldást a vízummentesség megadásában látná, ám hozzátette: "fő célunk annak biztosítása, hogy ne romoljanak a régió lakosainak életkörülményei" - idézi őt az AFP.

Moszkva szerint ez megvalósítható lenne különleges tranzitfolyosók kijelölésével is, amit azonban Lengyelország és Litvánia éppúgy elutasít, mint Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa. Kaszjanov kijelentette ugyan, hogy kormánya elkötelezett Kalinyingrád közlekedési és energetikai infrastruktúrája, illetve az üzleti környezet fejlesztése iránt, így mozdítva elő az Európához való integrálódás erősödését, ám visszautasította a különleges státus megadását. A moszkvai központi kormány nem kíván ugyanis ezzel precedenst teremteni más orosz régiók számára.

Az EU attól fél, hogy a nem megfelelő határbiztonság - a Kalinyingrádban honos szervezett bűnözés miatt - komoly problémák forrása lehet. Az orosz enkláve ráadásul súlyos környezetszennyező: az évente termelt több mint 400 ezer tonna ipari és háztartási hulladék nagyját egyszerűen elássák, krónikus talaj- és vízszennyezést okozva.

VG-összeállítás