Állásfoglalást ad ki hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) az országgyűlési választás szavazatszámláló bizottságai részére a szavazóköri jegyzőkönyvekkel kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint erre amiatt kerül sor, mivel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a napokban, egy héttel korábbi döntését megerősítve, újból erre kérte az OVB-t. Megállapították ugyanis, hogy a választási eljárásról szóló törvénnyel ellentétes az útmutatónak az a része, amely azt rögzíti, hogy a szavazóköri jegyzőkönyveket a jogi eredmény megállapítása után kell átadni a pártok delegáltjainak. A törvény szerint haladéktalanul meg kell ezt tenni.

Az OVB tárgyal a MIÉP-nek arról a beadványáról, amelyben magasnak találták az első fordulóban leadott több mint 55 ezer érvénytelen szavazatot és a mintegy 43 ezer igazolással voksoló számát. A testület múlt szerdai ülésén felkérte az OVI-t, hogy hétfőre készítsen összegzést az igazolással voksolók helyi megoszlásáról, illetve végezze el a kétszer szavazók kiszűrését biztosító ellenőrzést.

Ugyancsak az OVB elé kerül Tóth András (MSZP) országgyűlési képviselő, képviselőjelölt több beadványa is. A szocialista politikus szerint Áder János, a Fidesz alelnöke legálisan nem juthatott hozzá azokhoz az általa közzétett adatokhoz, amelyek azt tartalmazták, hogy hányan szavaztak a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben a Fideszre, valamint az MSZP-re. (MTI)