Pótvám kivetését szorgalmazza a Kelet-Európából érkező gabonára az EU agrártermelőit képviselő COPA/COGECA. Az érdekképviselet szerint az Európai Bizottság komoly zavart okozott a belső piacon azzal, hogy nemrég döntést hozott a szóban forgó importra érvényes, tonnánként tízeurós pótvám megszüntetéséről. A Reutersnek nyilatkozó bizottsági szóvivő ezt az érvelést elutasította, mondván: a gabonaimport megugrását a vámtételek számításának technikája okozta, és ezt a közös agrárpolitika (CAP) idei évre tervezett felülvizsgálata során igyekeznek majd korrigálni.

Szintén az uniós agrárprotekcionizmus erősítésére irányul néhány tagállamnak az a kezdeményezése, amely az olajos magvak szubvencióinak emelését célozza. A tonnánkénti 72 eurós támogatások most esedékes, kilenceurós csökkentését az 1999-es berlini csúcson határozták el; a franciák, a spanyolok, a portugálok, az olaszok, az osztrákok és a belgák azonban most azt sürgetik, hogy a csökkentés helyett növeljék 75 euróra a repce, a napraforgó és a szója utáni termelésösztönző juttatásokat. Az ügyben a Handelsblatt szerint a tagállamok agrárminiszterei kilincselnek a bizottság elnökénél, és azzal érvelnek, hogy a mérséklődő támogatás visszafogja a termelési kedvet, holott az állati eredetű takarmányfehérje-adalékok betiltása miatt éppen ennek ellenkezőjére lenne szükség.

E követeléseket Franz Fischler agrárbiztos mereven elutasítja, mert a szükséges 474 milliós kiadási többlet szerinte "szétvetné" az uniós agárköltségvetést. A biztos emellett kijelentette, hogy a szubvenciók emelése rossz jelzés lenne, mert növelnék az árkülönbséget az unió és a világpiac között.

VG-összeállítás