A horvát parlament döntése értelmében napokon belül megkezdődik az ország legnagyobb vállalata, az INA olaj-társaság privatizációja. A cég 25 százalékát plusz egy részvényt stratégiai befektetőnek adják el, majd az ezt követő hatodik hónap végéig nyilvános tender útján további 15 százalékot értékesítenek. A vállalat alkalmazottainak hétszázalékos csomagot ajánlanak fel, a háborús veteránok között pedig ingyen osztanak el hét százalékot - írja a Hina.

Az INA elnöke szerint a cég értéke csak a piaci megmérettetéssel válik majd ismertté. Tomislav Dragicevic a legfontosabbnak azt tartja, hogy a befektető támogassa a cég technológiai fejlődését. Szerinte az INA tavaly 100 millió dolláros profitot ért el. A cég Bosznia-Hercegovinában szeretne terjeszkedni, és a Jugopetrol szerb olajtársaság esetleges magánosításában is érdekelt.

Zágráb idei tervei között szerepel a Croatia Osiguranje biztosító és a Janaf adriai olaj-vezeték-üzemeltető 51 százalékának, valamint a Croatia Banka egészének értékesítése is. A Hrvatska Postanska Banka magánosítását a kormány egy 195 millió kunás alaptőke-emeléssel kötné össze - tudósít a Reuters. (VG)