Heti két pihenőnap illeti meg a munkavállalót, az egyiknek vasárnapra kell esnie. Ha a hét utolsó napján mégis munkavégzésre kötelezik, 50 százalékos bérpótlék illeti meg, ha az adott héten a vasárnap helyett másik pihenőnapot kap, különben 100 százalékos bérpótlék jár, tartalmazza a szocialista képviselők munka törvénykönyvét módosító indítványa. Alapelv: a hét végén végzett munkáért és a többletmunkáért többletbérnek kell járnia - érvelt Filló Pál, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista alelnöke.

A módosítással kapcsolatban a munkaadóknak egyelőre nincs egységes álláspontja, nem is kaptak hivatalos tájékoztatást. Valószínűleg a jövő héten egyeztetnek a munkaadói szervezetek szakértői a kérdésről, mondta lapunknak a munkaadói oldal soros elnöke, Horváth Gábor. Kiss Péter munkaügyi miniszter holnap több munkaadói szervezet képviselőjével is találkozik.

A vevők nagy része a hét végén vásárol, így a bérlők valószínűleg inkább fizetnek felárat az alkalmazottaiknak, mintsem zárva tartsanak a hét utolsó napján, véli Moskovits László, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja.

Legutóbbi közgyűlésükön a szakminisztertől ígéretet kaptak: az országos szintű érdekegyeztető fórum egyik szakbizottságában a munkaadók júniusban véleményezhetik a javaslatot, közölte Antalffy Gábor. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviselete szerint a kisvállalkozók nem ellenzik, hogy a vasárnap pihenőnap legyen, mondta az elnök. A vasárnapi munkavégzés "tilalma" nem vonatkozik az idénymunkásokra, ami szintén helyes.

Ternyák Edit