Várhatóan direkt támogatást vezetnek be az illetékes minisztériumok a búzaexportra - derült ki az agrárpiaci tárcaközi bizottság tegnapi ülésén. Az FVM eredetileg nem tervezte a kiviteli szubvenció gyors életbe léptetését. A gabonatermelők differenciált exportdotációt sürgetnek szeptember 15-ig, vagyis az állami intervenciós felvásárlás kilátásba helyezett kezdési időpontjáig. Az agrártárca előreláthatólag megtéríti a növény- és állat-egészségügyi vizsgálati díjak 90 százalékát is.

A gazdálkodók szerint a kiszállítóknak csak akkor kellene szubvenciót nyújtani, ha legalább az intervenciós állami árnak megfelelő összeget, vagyis malmi búza esetén tonnánként 23 ezer forintot fizetnének az áruért. Az exporttámogatást és az "árgaranciát" az indokolná, hogy az FVM a szeptember 15-től induló intervenció feltételeiről semmit sem hozott nyilvánosságra. Ezért ma a termelők kiszolgáltatottsága nagy, miközben az aratás már folyik - hangoztatják ágazati szervezetek.

Különösen éles gazdálkodói kritikákat kap az FVM azért, mert az intervenciós rendszert nem kívánja kiterjeszteni az úgynevezett malmi hármas (euro)búzára. A tárca vezetői értekezlete a napokban döntött arról, hogy az állami felvásárlást a malmi kettes minőségtől kezdené. A termelők szerint viszont Németh Imre agrárminiszter korábban azt ígérte, hogy az intervenció valamennyi étkezési terményre vonatkozik majd, amelybe a malmi hármas kategória is beletartozik. Ezért a gazdálkodók a tárca visszalépést tükröző, költségvetési szempontokat előtérbe helyező elképzeléseit nem támogatják, mivel megítélésük szerint a minisztérium a potenciális termékmenynyiség mintegy 40 százalékát az intervencióból eleve kizárná. Kereskedelmi szakértők ezzel szemben úgy vélik, hogy az idén a szárazság hatására malmi hármas búza alig lesz. Hozzátették: ha az FVM a 23 ezer forintos árat ehhez igazítaná, a jobb minőségű termény ára - figyelembe véve a forint jelentős erősödését is - irreálisan magas lenne.

Egy pótelőterjesztésben az FVM korrigálta azt a korábbi hibáját, amely miatt a gabonatermelők kimaradtak volna az állami kamat- és tárolási támogatásokból az aratás utáni hónapokban - tudtuk meg. Nincs azonban döntés arról, hogy a piaci szereplők (gazdálkodók, takarmánykeverők, malmok) egységesen százszázalékos kamat- és heti 15 forintos tonnánkénti támogatást vehetnének igénybe, vagy a dotáció differenciált lesz-e. A gazdálkodók mindenesetre felhívják a figyelmet arra, hogy e támogatások bevezetése - ellentétben a korábbi MSZP-s ígéretekkel - csak a tavalyi támogatási pozíciók megőrzéséhez lesz elegendő. Az elmúlt évben ráadásul a dotációs feltételek már június végén napvilágot láttak, szemben az FVM mostani késlekedésével - állítják a termelők.

Hazafi László