Írország a hírek szerint a legutóbbi gyárbezárások és a munkanélküliség némi emelkedése miatt arra készül, hogy felülvizsgálja eddigi álláspontját, amely alapján azon hat ország közé tartozik, amelyek egyenlő munkavállalási jogokat adnak a 2004 májusában csatlakozó országok állampolgárainak - jelenti a Financial Times. Az ír miniszterek félnek, hogy a törvényes bevándorlók számának hirtelen megugrása jelentős társadalmi következményekkel járna, különös tekintettel a fajgyűlölő eszmék országszerte tapasztalható megerősödésére.

Az EU tagállamainak többsége - szemben Nagy-Britanniával, Svédországgal, Dániával, Hollandiával, Görögországgal és eddig Írországgal - legalább a bővítést követő első két évben korlátozza a foglalkoztatást. Az ír vállalkozási, kereskedelmi és foglalkoztatási minisztérium azonban a lap értesülése szerint az áprilisi aláírási ünnepség előtt felülvizsgálja álláspontját, és esetleg bevezeti a kétéves korlátozást. Az

EU-n kívül Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint is magában foglaló európai gazdasági térség tagállamai állampolgárainak jelenleg nincs szükségük külön munkavállalási engedélyre. Most a világ más országaiból jelentkezők számára szóló ilyen engedély kiadását azonnali hatállyal megszüntette az ír minisztérium. (VG)