A bíráknak megígért egyszeri pluszilletmény kifizetéséhez szükséges forrás rendelkezésre áll. Mértékéről és az érintett körről az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) dönt június 18-i ülésén - válaszolta a Világgazdaság kérdésére Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT elnöke egy tegnapi tájékoztatón. A pénzeszköz bérmegtakarításokból, átcsoportosításokból és egyéb forrásokból tevődik össze, felhasználásáról az OIT határozhat, miként arról is: más bírósági dolgozók is részesüljenek-e a juttatásból.

Tavaly az első tervek az idén januártól élő 50 százalékos bírói illetményemelésről szóltak. A fizetésrendezést két lépcsőben, júliusban és novemberben hajtják végre. Ellentételezésére szolgálna a mostani, az OIT döntésétől függő jutalompénz, amit az ítélkezési szünet előtt fizetnének ki.

A telekkönyvi rendszerrel kapcsolatos érdeklődésünkre Lomnici elmondta: a bíróság által működtetett nyilvántartások ma már közhitelesek és naprakészek. A bíróságok nem ragaszkodnak a telekkönyv vezetéséhez, de tény: Magyarország az egyetlen állam Európában, ahol nem a bíróság mellett működik a telekkönyvi rendszer. 1972-ig ott működött. Az OIT hivatala előzetes számítása szerint kevesebbe kerülne a mainál, ha a telekkönyv a bíróságoknál lenne.

Az elnök szólt az LB új sajtótájékoztatási rendszeréről, amelynek kialakításával a bíróság tekintélye is nőhet. A Majtényi László volt adatvédelmi biztos vezette Eötvös Károly Intézetnek az igazságügyi tájékoztatást ért kritikája kapcsán kifejtette: azzal egyetért. A hatályos jogszabályok, illetve az adatvédelmi gyakorlat azonban nem teszik lehetővé az intézet által megfogalmazott ajánlások teljesítését, például valamennyi ítélet teljes megismerhetőségét. Az LB mindenesetre törekszik az igények lehetőség szerinti kielégítésére: honlapján a Tocsik-ügyben hozott ítélet mellett már több mint száz elvi jelentőségű döntés olvasható. (KKE)