Főként jelölésre vonatkozó panaszok érkeznek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez az ásványvizek kapcsán, de tömegtermelésről lévén szó, korrigálható technológiai hibák is megesnek - válaszolt lapunknak Csajági Éva, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség élelmiszerosztályának vezetője. A főfelügyelőség minden esetben szankcionálja, ha a gyártó megszeg bármely kötelező előírást. Az osztályvezető szerint a gyártók a büntetésnek elsősorban azzal vehetnék elejét, ha ügyelnének arra, hogy a címkén minden esetben feltüntessék a termék- vagy a kútváltást. (Ismert, hogy a kristályvíznek van margitszigeti és gellérthegyi változata is.)
A kihágások gyakoriságáról szólva Csajági Éva szerint is érezhető, hogy nagy verseny van a piacon: ugyanazt a fogyasztói réteget több gyártó és forgalmazó is el kívánja érni. Ráadásul ahhoz képest, hogy az ország kiaknázott és kiaknázatlan ásványvízben is nagyon gazdag, rendkívül magas, és a versenyt is élezi az import aránya. A magyarországi vevő számára megnehezíti a kívánt termék kiválasztását, hogy a bejövő vizeknél az uniós szabályozás alapján - ellentétben a hazai szabályozással - nem tesznek különbséget a forrás- és az ásványvíz között.
Szabvány híján arra nincs mód, hogy a külföldi minősítést Magyarországon felülbírálják. Mindazonáltal aki figyelmesen, s nem megszokásból választ, el tudja dönteni, hogy az igényének és anyagi lehetőségeinek megfelelően melyik víz mellett tegye le a voksot.
Részben a kötelező feliratokkal ellátott címkék figyelmetlen elolvasása, vagy nem értése áll a főfelügyelethez beérkező panaszok mögött. Ezen panaszok, például az íz kifogásolásának jogossága persze nem mindig igazolható. Az italnak éppen az ásványvíz mivoltából, összetevői miatt van sajátos íze, főleg, ha valamely ásványból viszonylag sok van benne. Az ilyen ásványvíz íze hűtve sokkal kellemesebb, de nehezen versenyeztethetők azon vizekkel, amelyek kis ásványtartalmúak, netán nem is ásvány-, hanem csak palackozott vizek, ásványi anyaggal. Ahhoz viszont, hogy a vizet ásványvíznek lehessen nevezni, tartalmaznia kell bizonyos oldott ásványi anyagokat. (Nyilván felismerhető a hidrogén-karbonátban dús víz íze, de ezt a tényt - ahogyan a víz nátriumban, kalciumban vagy magnéziumban gazdag voltát, s persze teljes, pontos összetételét is - fel kell tüntetni a címkén.)
A feltörő víz összetételén egyébként nem tud változtatni a gyártó (legfeljebb vastalaníthatja), de nem is szabad. Ha más ízű vizet akar forgalmazni, fúrhat egy másik helyen egy új kutat. Kapható persze ásványtartalommal utólag feltöltött palackozott víz is, de ez nem nevezhető ásványvíznek. (BHL)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.