Brit egyetemek 2006-tól számolatlanul várják az új európai uniós tagállamokból a hallgatókat, akiknek nem lesz más dolguk, mint hogy megállapodást írjanak alá a Diákhitel Társasággal - írja a londoni The Times a kedden elfogadott és 2006-ban életbe lépő egyetemi tandíjtörvény alkalmazását ismertetve. A kelet- és közép-európai diákoknak az aláírandó megállapodás szerint vállalniuk kell, hogy végzés után jövedelmükből önként visszafizetnek 9000 fontot. Többségük azonban - írja a brit lap - nem fog egy vasat sem fizetni, mert ugyanaz a törlesztési küszöb lesz érvényes rájuk, mint brit évfolyamtársaikra: 2006-tól évi 15 000 font - Charles Clarke oktatásügyi miniszter rendelete szerint. A leendő EU-tagállamok 72 millió állampolgárának átlagos keresete jelenleg évi 4000 font.

A brit egyetemek már az idén tavasszal toborzó körutakat szerveznek Magyarországon, Lengyelországban, Litvániában, Szlovákiában, Csehországban, Cipruson, Észt- és Lettországban. Azért fűződik érdekük, hogy az új tagállamokból toborozzanak hallgatókat, mert a kormány azonnal kifizeti utánuk a 3000 fontos tandíjat. A diákoknak EU-állampolgárokként nem lesznek vízumproblémáik; a csatlakozás után azonnal szabadon tanulhatnak és vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában.

A reformmal az angol és a walesi egyetemek egymilliárd fontnyi pótlólagos bevételhez jutnak, de ennek mintegy harmadát fogja fölemészteni a leendő új EU-tagállamokból érkező diákok tandíja, akik ezt az összeget sohasem fogják megtéríteni. Jelenleg a brit egyetemeken mintegy 100 ezer régi és leendő EU-tagállambeli diák tanul; az utánuk a kormány által személyenként évente fizetendő összeg 300 millió, három év alatt 900 millió font lesz. A Diákhitel Társaságnak nincs joga arra, hogy a volt egyetemi hallgatók fizetéséből közvetlenül levonassa a részleteket, hanem meg kell állapodnia erről az őket foglalkoztató országokban a megfelelő hitelintézetekkel. (VG)