A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közös jelentése szerint a jelenlegi tendenciákat elemezve, nem fognak teljesülni az ENSZ által megfogalmazott Milleniumi Fejlesztési Célok.

Ebben a tagállamok vállalták, hogy 2015-re világszerte a felére csökkentik a súlyos szegénységben élők számát, minden gyermek számára biztosítják az alapfokú oktatást, csökkentik a gyermek- és az anyák halandóságát.

A hétvégi washingtoni miniszteri találkozón megvitatandó jelentés sürgős cselekvésre szólítja fel a gazdagabb országokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet, és a szegénységet kiváltó okokkal foglalkozzanak.

James Wolfensohn, a Világbank elnöke felszólította a kormányokat, hogy változtassanak szemléletükön, és költsenek többet segélyezésre. Mint elmondta, jelenleg 900 milliárd dollárt védelmi kiadásokra, 300-350 milliárdot mezőgazdaságra, és csak 50-60 milliárd dollárt költenek a kormányok segélyekre.

A fő célok közül egy - a súlyos szegénységben élők számának felére csökkentése - mégis teljesülhet 2015-re. Ennek azonban Kína és India, a világ két legnépesebb országának robusztus gazdasági teljesítménye az oka.

Afrika helyzete viszont rosszabbodik, csakúgy mint az egészségügyi, oktatási és környezeti célokkal összefüggő kilátások.(BBC News)