Az április 30-i tervezett időpontnál hamarabb, már a napokban visszavonja az FVM a lisztexport korlátozására januárban életbe léptetett, 11 ezer forintos tonnánkénti kiegyenlítő befizetést (lefölözést) - tudta meg lapunk. Értesüléseink szerint az intézkedés hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. A következő tíz napban főként Romániába indulhatnak meg a szállítások, mivel a ma hatályos Cefta-vám kedvezőbb a május után életbe lépő uniós vámnál. A búzakivitelre a lefölözés a hónap végéig érvényben marad.

Információink szerint a lisztexport felszabadítását az indokolta, hogy az utóbbi időszakban piacra kerültek az eddig főként közraktárakban lévő, spekulatív célú gabonakészletek. Ezzel párhuzamosan az elmúlt hetekben több hivatalos nyilatkozat szerint is bebizonyosodott, hogy - ellentétben a korábbi ágazati állításokkal - nincs áruhiány az országban. Egyes FVM-es szakmai körökben az is felmerül, hogy a tavalyi hivatalos termésfelmérések alulbecsülték a tényleges helyzetet. A búzánál kimutatott 2,9 millió és a kukoricánál regisztrált 4,5 millió tonnás terméseredmény egyaránt kisebb lehetett a valóságosnál - vélik egyes szakértők.

Értesüléseink szerint az FVM a napokban 44 ezerről tonnánként 42 ezer forintra csökkentette az állami búzakészletek értékesítési árát. A kukoricánál az ár 36 ezer forint maradt, de - miként a búzánál is - a tárca könynyített az egyéb feltételeken. A változtatások lényege, hogy az FVM mostantól nem korlátozza a vásárlói kört. Mint ismert, a búzát eddig csak a malmok, a kukoricát kizárólag az állattartók vehették meg.

A minisztérium az értékesítési szabályokon azért módosított, mert az eddigi előírások mellett az állami gabona nem volt kelendő. A tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. április végéig 80-80 ezer tonna búzát és kukoricát adhatna el, de máig a búza iránt nem volt kereslet, és a kukoricából is csak néhány ezer tonna fogyott el.

Ezzel együtt több államigazgatási szakértő az utóbbi időszakban kialakult, 38-39 ezer forintos tonnánkénti tőzsdei búzaárat manipuláltnak tartja, mivel sem az Európai Unióban, sem a környező országokban nincsenek ilyen alacsony árak. Egyes vélemények szerint a tőzsde túlzott eltérítésével néhányan arra spekuláltak, hogy az állami gabonát olcsón kapják meg. Ezt azzal érhették volna el, ha a börze árcsökkenése nyomán az FVM nagyobb mértékben mérsékli az állami eladási árakat.