A francia bortermelés történetének egyik legnagyobb válságára keresik a megoldást a türelmetlen borászok a párizsi kormánnyal. A francia borexport 2004 első felében értékben 7, mennyiségben 4,6 százalékkal csökkent - írja a Financial Times.
A bortermelők azt követelik, hogy az élelmiszertörvényben a bort az alkoholtartalmú italok helyett a természetes élelmiszerek közé sorolják át. Ez lehetővé tenné a borászok számára, hogy szabadabban hirdethessék termékeiket. Egy törvény megtiltja a bortermelőknek, hogy a legalapvetőbb tényeken kívül bármit tartalmazzanak hirdetéseik. Az ellenzők szerint azonban az átsorolás értelmetlenné tenné azt az ígéretet, hogy 2008-ra 20 százalékkal mérséklik az alkoholfogyasztást.
A bor reklámozásáról és annak a közegészségügyi helyzetre gyakorolt hatásáról szóló jelentést a következő napokban tanulmányozza Jean-Marie Raffarin miniszterelnök. A kormány viszont attól tart, hogy veszélybe sodorja egyik sikerét: tavaly 21 százalékkal csökkent a halálos közúti balesetek száma, amit a rendőrség buzgóbb szondáztatásának tulajdonítanak.
A franciák negyven évvel ezelőtt évente és fejenként átlag 130 üveg bort fogyasztottak, most alig többet 75-nél a munkaszokások változása, az alkoholmentes italok támasztotta verseny és a kormány alkoholellenes hadjárata következtében. A túltermelés és az Európán kívüli borok megjelenése is a francia borok árának eséséhez vezetett. (VG)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.