Visszavonta korábbi elméletét a fekete lyukak által elnyelt anyagról és energiáról Stephen Hawking brit fizikus, csillagász, a mai tudomány talán legjelentősebb gondolkodója. Hawking új nézeteinek írásos összefoglalását a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra.

Hawking szerdán Dublinban, az általános relativitás elméletével és a gravitációval foglalkozó 17. nemzetközi tudományos konferencián jelentette be, hogy téves volt az a közel harminc éve megfogalmazott elmélete, amely szerint teljesen eltűnik minden információ a fekete lyukak - a fűtőanyagukat teljesen elégető és ezért összeomló csillagok - által elnyelt anyagról és energiáról.

A brit tudós ugyan 1976-ban elméleti úton bebizonyította, hogy bizonyos energiát a fekete lyukak is sugároznak, de hozzátette, hogy az egyébként róla elnevezett Hawking-sugárzás nem tartalmaz információt a fekete lyukak tartalmáról. Az információ eltűnése ellentmondt a kvantummechanika szabályainak, így a Hawking által megfogalmazott ellentmondás, az információ paradoxona napjaink egyik legizgalmasabb tudományos kérdése lett.

John Preskill amerikai fizikus 1997-ben vitába szállt a brit tudóssal arról, hogy a fekete lyukakban folyamatosan megsemmisülne mindaz, amit azok elnyelnek. Hawking akkor fogadást ajánlott, s most a tudományos élet széles nyilvánossága előtt ismerte el, hogy veszített, és átadta a fogadás tétjét: egy krikettlexikont. Hawking új nézeteinek írásos összefoglalását a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra. A dublini konferencián, ahova az utolsó pillanatban jelentkezett be, annyit ismertetett ebből, hogy a fekete lyukakból kijuthat anyag és energia, de - mint fogalmazott - teljesen mángorolt formában.

A brit tudós felszólásában kifejtette, módosítania kell azt a korábbi nézetét is, hogy az eltűnő anyag a fekete lyukakon keresztül egy párhuzamos univerzumba jut. (hvg.hu)