Az amerikai határidős indexek jelzései alapján nem várható jelentős elmozdulás a New York-i tőzsdék keddi nyitásakor: a piac a nap során beérkező makroadatoktól vár eligazítást, miközben az emelkedő olajárak negatív hatását ellensúlyozza a dollár árfolyamának javulása. A mai vállalati hírek közül kiemelkedik a Google Inc. bejelentése arról, hogy megkezdi annak a 23,4 millió részvénynek a visszavásárlását, amelyet szabályellenesen bocsátott ki korábbi és jelenlegi munkavállalóinak.

A Novartis AG ideiglenesen visszavonta új fájdalomcsillapítójának EU-engedélyezési kérelmét, miután biztonsági félelmek jelentkeztek a Merck & Co. Inc. hasonló termékével kapcsolatban.

A Wall Street figyelme most a harmadik negyedéves GDP adatokra irányul, megismerésükig aligha alakul ki egyértelmű irányzat; a nyitásban a tegnapi nap bizonytalankodásának folytatását várják az elemzők.

Később újabb makroadatok is segítik majd az eligazodást: mára várható a New York-i és a chicagói beszerzési menedzserindex, valamint a novemberi fogyasztói bizalmi index is.

Az olajár ismét 50 dollár felett jár; teret nyert viszont a jennel szemben a dollár - ugyanakkor alig távolodott el az euróval szemben elért mélypontjától.

A befektetők nagy érdeklődéssel figyelik a kiskereskedelmi cégek papírjait, hiszen a fogyasztók költekezése adja az amerikai gazdasági növekedés kétharmadát: tegnap az ágazat vezetői közül igencsak rossz napja volt a Wal-Mart Stores Inc.-nek: borús havi várakozási miatt ára 4 százalékkal csökkent.

Friss hír, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint a Bank of New York tárgyal az ügyészséggel, hogy 24 millió dolláros büntetéssel elkerülhesse a vádemelést a cég egyik egysége gyanús tevékenységének elhallgatásával összefüggésben.

Ami a határidős indexeket illeti, változatlan maradt az S&P 500 futures, az index jelenleg valamivel számított értéke alatt alakul; 4 ponttal csökkent a Dow futures, egy ponttal áll tegnapi értéke felett a Nasdaq 100 futures.(eBroker)