Hervé Gaymard eddigi mezőgazdasági minisztert nevezte ki pénzügyminiszterré Jacques Chirac francia államelnök. Gaymard Nicolas Sarkozyt váltja, akit az államfő pártja, az UMP élére választottak meg, s aki Chirac kihívására készül a 2007. évi választáson.

A 44 éves miniszter utóda az agrártárca bársonyszékében az eddigi költségvetési miniszter, Dominique Bussereau lett, őt Jean-Francois Cope, a kormány szóvivője váltja.

Gaymard-t a Le Monde "bébi-Chiracnak" nevezi, a Financial Times Sarkozy ellentétének. "Valaki olyanra gondoltak, aki nem feltűnő a pénzügymi-nisztérium élén, és némi életteret hagy Raffarinnak" - mondta a párizsi Ifop piackutató intézet igazgatója. A Bloomberg idézi a Paribas közgazdászát is, aki szerint Gaymard inkább lesz hajlandó csökkenteni az adókat és növelni a közkiadásokat Chirac Sarkozy elleni választási harcában. Az új pénzügyi vezetés fő feladata lesz, hogy a jövő évben a költségvetés hiányát a GDP 3 százaléka alatt tartsa, és a szakszervezetek ellenállásával szemben folytassa a privatizálást.