Jövő év július elsejétől minden 10 ezer fő feletti településen kötelező bölcsőde üzemeltetése. A kormány célkitűzései szerint 2007-re 10 százalékkal nő majd a 3 éven aluliakat ellátó férőhelyek száma. Ezek azt a célt szolgálják, hogy a nők munkaerő-piaci részvétele könnyebbé váljon, a családi élet, valamint a munkavállalás összehangoltabban működjön - fogalmaz a Nemzeti foglalkoztatási akcióterv.

Az idei évtől a gyesben, gyetben részesülő foglalkoztatottak után a munkaadók már mentesültek az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, így, amint a gyermek elérte a 18 hónapos kort, a nők számára lehetőség van a gyes, gyet, illetve ápolási díj mellett részmunkaidőben (otthoni munkavégzés esetén teljes munkaidőben) munkát vállalni.

Az ellátásokat mindkét szülő azonos feltétellel veheti igénybe. Sőt, a gyes a gyermek egyéves korát követően a nagyszülőnek is átadható.

Térítésmentesen szerezhetnek újabb szakképesítést vagy vehetnek részt felsőfokú képzésben gyermekgondozás miatt inaktív személyek. Jövőre folytatódik a fogyatékos emberek napközbeni ellátását biztosító támogatószolgálatok kialakítása és a fogyatékos személyek napközi otthonainak létesítése is.

Nemcsak a nők esélyegyenlőségének javítását célozza az akcióterv. 2006 végéig ugyanis a kormány ígérete szerint 10 milliárd forintot fordít a civil szervezetek azon kezdeményezéseire, amelyek a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépését segítik. (KI)