A tervezet parlamenti vitájában Milada Emmerová egészségügyi miniszter - aki november 15-én hozza nyilvánosságra átfogó reformtervét - azzal érvelt, hogy a privatizált kórházakat nem lehetne nem jövedelmező szolgáltatások fenntartására kötelezni, így csorbát szenvedne az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. A polgári demokraták viszont arra emlékeztettek, hogy a kórházak átadását a régióknak éppen a szociáldemokrata kormány kezdte el. Szerintük a privatizáció megtiltása nemcsak következetlen, de értelmetlen is, hiszen sok régióban már magánkézbe adták a kórházakat, ahol pedig nem, ott megteszik a törvény életbelépése előtt. Ehhez a szenátus és az államfő jóváhagyása is szükséges - írja a CTK.

Az átfogó egészségügyi reformtervben az ellátáshoz való hozzáférés biztosítása a legfőbb alapelv. A miniszter szerint az ellátást az egészségügyi biztosításból kell finanszírozni, és nem engedhető meg, hogy a betegeknek saját zsebből kelljen a kezelésekért fizetni. Kiemelt szerepet kap a koncepcióban az országszerte egyenlő ellátás elve, a kórházhálózatok létrehozása és a kiegyensúlyozott finanszírozás. Ígéretet tesz az ellátás biztonságának megteremtésére.

A háziorvosi praxisokkal kapcsolatban a tervezet mindössze a kórházakkal és a szakambulanciákkal való együttműködés erősítésének igényét fogalmazza meg. Egy pár hete nyilvánosságra került minisztériumi dokumentum azonban még a magánpraxisok államosítását is tartalmazta. Ettől ugyan Emmerová azonnal elhatárolódott, ám később kiderült, hogy eredetileg jóváhagyását adta a tervhez. A háziorvosok szövetsége most Emmerová lemondását követeli, amiért a miniszter "képtelen olyan reformtervvel előállni, amelyet legalább saját pártja elfogadna" - idéz a BBC.