Az üzletemberek elleni politikai támadások veszélyeztetik Lengyelország jövőjét - jelentette ki Jan Kulczyk, Lengyelország leggazdagabb embere, akit saját értékelése szerint belekevertek az energiaipar botrányába. "Populista politikusok ártanak a befektetési légkörnek vádaskodásaikkal" - mondta Kulczyk a Financial Timesnak.

Kulczyknak szerdán kell megjelennie a PKN Orlen, a legnagyobb lengyel olajvállalat ügyét vizsgáló parlamenti bizottság előtt. A privatizált vállalat legnagyobb részvényese a lengyel állam. A bizottságot azért állították fel, hogy megállapítsa, miért bocsátották el 2002-ben vezetőjét, Andrzej Modrzejewskit, és nevezték ki helyette Zbigniew Wrobelt, aki közel áll Aleksander Kwasni-ewski államfőhöz.

A bizottság az Orlen második legnagyobb, ötszázalékos részvényesének, Kulczyknak a szerepét vizsgálva rábukkant a kémelhárítás anyagára, amelyből az tűnt ki, hogy Kulczyk a nyáron Bécsben találkozott Vlagyimir Alganov volt lengyelországi KGB-ügynökkel, aki ma az orosz energiaiparban dolgozik. A titkos feljegyzés azt tartalmazta, hogy Kulczyk felvetette, Kwasniewski belé vetett bizalmát felhasználhatja annak előmozdítására, hogy privatizálják a Rafineria Polska finomítót, amely iránt orosz vevők érdeklődtek.

A lengyel üzletember egyértelműen tagadja a vádat, és azt mondja, nem tudta, kivel fog találkozni. (VG)