Egyelőre nincs remény arra, hogy Németország belátható időn belül megszüntesse a magyarok munkavállalására a korlátozásokat. Mint egy berlini konferencián kiderült, a kérdés továbbra is a szövetségi kormány belpolitikai megfontolásainak foglya.

Pedig Somogyi Ferenc külügyminiszter igyekezett az érdeklődés középpontjába állítani az ügyet az évente hagyományosan megrendezett német- magyar fórum idei berlini rendezvényén. Somogyi szerint Nagy-Britannia példája is azt mutatja, hogy nem kell a magyarok tömeges beáramlásától tartani: a szigetországban az új tagországokból érkező (összességében sem túl sok) munkavállalónak csupán 3 százaléka magyar. Szanyi Tibor gazdasági minisztériumi államtitkár még erre is rátromfolt, szerinte öszszességében is több külföldi dolgozik Magyarországon, mint magyar külföldön.

Joschka Fischer német külügyminiszter azonban nem mutatott készséget a korlátozások enyhítésére. Azzal érvelt, hogy nehéz bármit is tenni egy olyan időszakban, amikor a munkanélküliek száma Németországban meghaladja a 4 milliót.

Egyúttal azonban erősödni látszik a szövetségi kormányra nehezedő belső nyomás is az üzleti élet részéről a korlátozások enyhítésére. Mathias Platzeck brandenburgi miniszterelnök a fórumon azt hangsúlyozta, hogy tartományában mind többen szorgalmazzák a korlátozások oldását.