Olaszországban sikeres a keddi általános sztrájk. A szakszervezetek szerint a dolgozók 80 százaléka csatlakozott. A kormány azonban abszurdnak tartja, hogy a lakosság az adócsökkentés ellen tiltakozzon.

Leállt a termelés, a közigazgatás, az egészségügy, a közlekedés. Az olasz szakszervezetek sikerként könyvelik el a keddi általános sztrájkot, hiszen adataik szerint a dolgozók 80 százaléka csatlakozott a kormány gazdaságpolitikája elleni megmozduláshoz. A rossz idő ellenére százezren vonultak fel Milano, 55 ezren Torino, 40 ezren Velence és Róma utcáin.

Esélyt a jövőnek - ez volt a szakszervezetek jelszava és a munkások oldalán meneteltek az ellenzéki pártok vezetői is, a Brüsszelből az olasz politikába visszatért Romano Prodival az élen. Prodi szerint a Berlusconi-kormány gazdaságpolitikája aggasztó, az egész Európai Unióban Olaszországban a legalacsonyabb a gazdasági fejlődés mértéke.

A Silvio Berlusconi vezette kormány azonban abszurdnak nevezte, hogy a szakszervezetek éppen most, az adók csökkentésével egy időben tüntessenek, és az ellenzék politikai manőverének nevezte a sztrájkot. Volt persze olyan olasz is, aki nem csatlakozott a sztrájkhoz, de az ország így is leállt.

Délután négy óráig tartott a légiforgalmi dolgozók sztrájkja, a repülőterek forgalma csak estére áll helyre. És még csak kedden este kezdődik a városi közlekedési sztrájk Milánóban. (MR)