A szavazatok 99,38 százalékának összeszámlálása alapján Viktor Janukovics, a hatalompárti jelölt a voksok 49,42, az ellenzéki Viktor Juscsenko 46,7 százalékát szerezte meg az ukrán elnökválasztáson - legalábbis a központi választási bizottság (CVK) hivatalos adatai szerint. Ezzel együtt távolról sem dőlt el, hogy a leköszönő Leonyid Kucsmát ki követi a köztársaság elnöki székében.

Az ellenzék ugyanis megkérdőjelezi az eredmények hitelességét, s a nemzetközi megfigyelők és szervezeteik mellett az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok is kételyeket fogalmazott meg a választások tisztaságával kapcsolatban. Tény az is, hogy a vasárnapi exit poll felmérések egyaránt Juscsenko egyértelmű győzelmét vetítették előre. Az oppozíció állítása szerint egyes kelet-ukrajnai megyék választókerületeiben a részvétel meghaladta a száz százalékot, azaz a szavazólapok nagymértékű hamisítását feltételezik. A CVK honlapján található adatokból is az derül ki: Donyeck megyében több helyütt a jogosultak 98-99 százaléka vett részt a voksolásban, igaz, valamivel 90 százalék fölötti részvételt mutattak ki a nyugat-ukrán Lviv, Ternopol és Ivano-Frankivszk megyékben is.

Lapzártakor úgy tűnt, a választások az utcán folytatódnak a "harmadik fordulóval". Viktor Juscsenko két kijevi nagygyűlésen is részt vett, ahol is polgári engedetlenségre szólította fel híveit. Egyik legfontosabb szövetségese, Julija Timosenko általános sztrájkot kezdeményezett. Kijev főutcáján, a Krescsatikon sátortábort építenek az ellenzékiek. Mindeközben a nyugat-ukrajnai Lviv és Ivano-Frankivszk, valamint Kijev képviselő-testületei egyaránt az Ukrán Köztársaság elnökének ismerték el Viktor Juscsenkót.

Ukrán elemzők szerint figyelemre méltó, hogy szombat esti tévébeszéde óta nem nyilvánult meg az ügyben Leonyid Kucsma államfő, és vasárnap éjjeli győzelmi jelentése óta - lapzártánkig - nem kommentálta a fejleményeket Viktor Janukovics sem.

Az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy a tagállamok hazahívják nagyköveteiket Kijevből, és beszámolót kérnek tőlük a nemzetközi elemzők által egyértelműen tisztességtelennek minősített választásról. A soros elnök Hollandia külügyminisztere mérsékletre intette a hatóságokat Juscsenko híveinek várható demonstrációi kapcsán.