T. Ház: határozatképesség két napig

A kormánypártoknak a jövő héten két napig kell biztosítaniuk a határozatképességet, ugyanis hétfőn és kedden is döntéshozatalokat tartanak a parlamentben. November 29-én többek között az ORTT jövő évi költségvetéséről, a miniszterek feladat- és hatáskörének változásával összefüggő kormányjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról voksolnak, kedden viszont 10-12 órán át szavaznak a 2005. évi költségvetéshez benyújtott, úgynevezett elsőkörös módosító indítványokról. Az Országgyűlés szerdán vitanapot tart Az egészségügy nem üzlet címmel, ezt követően pedig még aznap megkezdik a szülőföldalapról szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat általános vitáját. (VG)

Draskovics: Négyfajta deficit

Nem csak a külső és az államháztartási hiánnyal kell megküzdenie az államnak, a helyzetét súlyosbítja a bizalmi és az együttműködési deficit is - emelte ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter egy üzleti konferencián tartott beszédében. Ennek kapcsán Draskovics szakmai vitát kezdeményezett arról, hogyan lehet a rövid távú politikai szempontokat kiiktatni a gazdasági döntések meghozatalakor. Szólt arról a 2006-os évre vonatkozóan, várhatóan továbbviszik az állami beruházások PPP-s konstrukcióban történő megvalósítását, vélhetően nem emelik a védelmi kiadásokat, továbbá szükséges az uniós és a hazai fejlesztési források kicserélése. Elengedhetetlen továbbá a fiskális és a monetáris politika közötti együttműködés erősítése. (VG)

Ezermilliárdos igen

Ha a decemberi szavazáson úgy döntenek a polgárok, hogy állami kézben maradjanak a kórházak és közszolgáltatók, több jogszabályt módosítani kell - mondta tegnapi tájékoztatóján Rácz Jenő miniszter. A magánkézben lévő patikákat, háziorvosi szolgálatokat, laboratóriumokat és egyéb vállalkozásban lévő intézményeket vissza kell vásárolni, ami ezermilliárd forint körüli kiadást jelenthet a költségvetésnek. Ügydöntő népszavazás lévén akkor is végre kell hajtani a többség akaratát, ha az ellentétes a kormány egészségpolitikájával. Pedig a cél az lenne, hogy a költségvetési forrásokat kiegészítve, magántőkéből konszolidálják az 1500 milliárd forint hiánnyal küszködő intézményrendszert. (VG)

A kkv-k új tőkemegfelelési szabályai

A Bázel II egyezmény néven ismertté vált tőkemegfelelési szabályok kis- és középvállalkozásokra (kkv) gyakorolt hatásáról az Iposz szervezésében ma egynapos nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten. Az egyezményről tavasszal döntött a banki szabályozásokért felelős nemzetközi szervezet, a Bázel Bizottság. Ez új tőkemegfelelési követelményeket fog bevezetni a bankok és a hitelintézetek számára, amely befolyással lesz a kkv-k pénzügyi forrásokhoz való hozzájutására, mivel a bankok belső minősítési rendszereket vezetnek be a kkv-kra. Ennek értelmében a szférának új kötelezettségeknek kell megfelelniük, ha kölcsönt vagy hitelt akarnak a pénzintézettől. Emellett a kkv-knak saját üzleti viselkedésüket (üzleti terv, vezetési és finanszírozási stratégiák, éves jelentések, egyebek) az új tőkemegfelelési követelményekhez kell igazítani. (VG)