A kutatóintézetek, valamint a felsőoktatási kutatóhelyek száma tavaly kismértékben emelkedett, a vállalkozásoké ellenben csökkent - derül ki a KSH életszínvonal- és emberierőforrás-statisztikai főosztályának kutatásából. Ez a k+f területére, valamint a foglalkoztatottak számára vonatkozó tavalyi, illetve előző évekbeli folyamatait vizsgálta.

A kutatóhelyek száma ugyan nem változott számottevően ebben az időszakban, ám a főállású foglalkoztatottak létszáma csökkent az ágazatban. Tavaly több mint 48 ezren foglalkoztak k+f tevékenységgel; a kutatói létszám valamelyest bővült, de a segédszemélyzet és az egyéb foglalkozásúak száma jelentősen csökkent, melynek következtében a száz kutatóra jutó segédszemélyzet 30 főre mérséklődött - állítják az elemzés készítői: Borbás Margit, Borosné Huber Anikó, Miskolczi Katalin és Szunyogh Zsuzsanna.

A legtöbb kutató a felsőoktatási kutatóhelyeken dolgozik (18 954), míg a kutató-fejlesztő intézetekben, illetve a vállalkozási kutató-fejlesztő helyeken hozzávetőleg 5-5 ezren tevékenykednek. Az elemzés szerint a k+f ráfordítások eltérő ütemben változtak tavaly. A vállalkozások több mint 5, a felsőoktatási kutatóhelyek közel 9 százalékkal költöttek többet kutatásra és fejlesztésre, mint egy évvel korábban. E tevékenység ráfordításai itthon 2003-ban meghaladták a 175 milliárd forintot, ami folyó áron számítva 2,1 százalékos növekedést jelent. Ez a 2003. évi GDP-hez viszonyítva 0,94 százalékot tett ki. A kutatóintézeteknél és az egyéb költségvetési kutatóhelyeken a beruházások értéke csaknem elérte a 28 milliárd forintot, de a 7 százalékos emelkedés jelentősen elmaradt az előző évek növekedéséhez képest.

A szektoronkénti vizsgálatból kiderül, a kutatóintézeteknél és kutatóhelyeknél tavaly 7,1 százalékkal csökkentek a beruházási kiadások, viszont a döntő részarányt képviselő vállalkozásoknál közel 15, a felsőoktatásban pedig 12 százalékkal nőtt a k+f célú felhalmozás. A források összetétele kismértékben módosult. A kutatási tevékenység 58,1 százalékát továbbra is az állami költségvetés, közel egyharmadát a vállalkozások finanszírozták.