A parlament ma várhatóan elfogadja azt az országgyűlési határozati javaslatot, melynek célja a textil-, bőr- és cipőipar helyzetének javítása. Szakértők szerint főként a távol-keleti dömping miatt leépülő ágazatban akár 30-40 ezer ember is munkanélkülivé válhat a következő években, ami a Munkaerő-piaci Alapot mintegy 14 milliárd forinttal terhelheti meg. A termelés csökkenése miatt az export csaknem 80, a társasági adó bevétele pedig 1 milliárd forinttal lehet alacsonyabb, míg a tb-járulék- és az szja-befizetés 12 milliárddal csökkenhet az erősödő kedvezőtlen tendenciák miatt.

A javaslatok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörlése lenne az élőmunka-igényes ágazatokban. Ám ezt ágazatspecifikusan nem fogják megtenni, igaz, a 2005. évi költségvetési törvénytervezet szerint jövő novembertől - a könnyűipar kérésétől függetlenül - egységesen csökken az eho, közölte Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Hasonlóan fontos lenne a szigorúbb vámellenőrzések bevezetése, a hamis termékek forgalmazásának megakadályozása, valamint ehhez kapcsolódóan a feketekereskedelem visszaszorítása. Az ágazatban fontosnak tartják a gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtő és -megőrző pályázatok feltételeinek kialakítását oly módon, hogy az a mainál jobb lehetőséget biztosítson a könnyűipari cégek számára. Ugyancsak elvárnák a gazdasági és foglalkoztatási tárcától, hogy a hátrányos helyzetű térségekre olyan válságkezelő programokat dolgozzon ki, amelyek kedvező változásokat eredményeznének a textil-, bőr- és cipőiparban.

Az ágazat szakmai szervezetei egyelőre kivárnak a véleményalkotással, bár egyöntetűen fontos lépésnek tartják az országgyűlési határozati javaslat elfogadását. Mint Várszegi Árpád, a Bőr- és Cipőipari Szövetség elnöke mondta, e dokumentum jelenleg csupán egy kérés, figyelemfelhívás a kormányzat számára, a részletek kidolgozását a következő hetekben, hónapokban valósítják meg. Tomor János, a Ruhaipari Egyesülés elnöke úgy fogalmazott: négy fontos célt kell megvalósítani a következő hetek műhelymunkái során a javaslat megvalósításakor. Ezek: a versenyképesség javítása az érintett ágazatokban - ahol a cégek mintegy 80 százaléka kis- és középvállalkozás -, a diszkriminációmentes kereskedelem megvalósítása, a foglalkoztatottsági szint és a piacra jutás feltételeinek növelése. Csáti Ferenc, a Textilipari Műszaki-tudományos Egyesület elnöke abban bízik, hogy a mai szavazás után már nem járhat úgy az ágazat, mint a korábbi években, amikor minden kezdeményezésük menet közben csendben "elült". Ám hogy a várható intézkedéseknek milyen hatása lesz az ágazatra, ma még nehéz megmondani - mondta a szakember.