Jövő év nyaráig hajtja végre a legnagyobb hazai bank, az OTP a már korábban bejelentett létszámleépítést. Ennek során 1000-1500 dolgozót bocsátanak el, de Spéder Zoltán alelnök határozottan cáfolta, hogy a létszámleépítés összefüggésben lenne a kormány által bevezetett bankadóval.

Igaz, a szakember hozzátette: a bankadó méltánytalanul nagy terhet ró a bankszektorra, miközben az államháztartási hiányhoz képest kis bevételt jelent az államnak.

A létszámleépítést költségcsökkentéssel és az informatikai fejlesztésekkel indokolja az OTP. Spéder Zoltán szerint a piac november végén további központi kamatcsökkentést vár a jegybanktól. Az OTP harmadik negyedévi tőzsdei gyorsjelentéséből kiderül az is, hogy tovább folytatódott a lakosság eladósodása. Míg a betétállomány csak 21, a hitelállomány 39 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Az OTP bank tovább akar terjeszkedni külföldön. Romániában a román takarékpénztárt, Horvátországban pedig egy meg nem nevezett közepes méretű bankot szeretnének megvásárolni. (MR)