Az Európai Parlament külügyi bizottsága kedden meggyőző többséggel zöld utat szavazott az EU-román csatlakozási tárgyalások ez évi lezárásának. A hét végi választások értékelésére a decemberi plenáris ülésen térnek vissza.

Az Európai Parlament reméli és hisz abban, hogy az EU- román csatlakozási tárgyalás 2004-ben lezárható, utat nyitva az előtt, hogy 2005-ben a lehető leghamarabb sor kerülhessen a csatlakozási szerződés aláírására, illetve 2007-ben az EU-tagságra - szögezi le az uniós honatyák állásfoglalása, amelyet még a plenáris ülésnek is el kell fogadnia.

A Pierre Moscovici szocialista EP-képviselő nevével fémjelzett jelentés a román csatlakozási felkészültséget volt hivatott értékelni. Tavasszal egy korábbi EP-jelentés még felettébb kritikusan fogalmazott (kezdeti verziójában még a csatlakozási tárgyalások felfüggesztésének a lehetőségét is felvetve).

A mostani vitában akadtak kétkedő hangok, és bekerültek kritikus észrevételek is. Magyar kezdeményezésre (Gál Kinga - Fidesz) például a szöveg "aggodalmának" ad hangot, amiért a választásokon nem szavatolták az alternatív kisebbségi szervezetek részvételét, míg egy másik kitétel szorgalmazza a magyar egyházaktól elvett javak visszaszolgáltatását.

Románia pénteken zárt le két újabb fejezetet - a környezetvédelmet és a csatlakozás gyakorlati feltételeit is taglalókat -, miközben újranyitotta az adózásról szóló részt. Két nagy témakör viszont még nyitva áll: közülük a versenypolitikai fejezetről az Európai Bizottság hétfőn adta át a közös álláspontra vonatkozó javaslatát.

Az egyéb fejezet részeként Románia a védzáradékok esetében kész volt további szigorítást is elfogadni. Eszerint szélsőséges esetben az Európai Bizottság arra is javaslatot tehet az Európai Tanácsnak, hogy egy évvel halasszák el (2008. január 1-jére) az ország befogadását. (Gál Kinga ez utóbbi kapcsán javasolta, hogy kezdeményezzék e szupervédzáradék két évre történő kiterjesztését, ám ez nem kapott többséget.)

A környezetvédelmi fejezetnél Románia tizenegy esetben élvezhet átmenetei mentességet az uniós joganyag végrehajtása alól, ezek időtartama egytől tizenkét évig terjedhet. Az adófejezetnél az eddigi négy átmeneti mentességet még héttel kiegészítették, nagy részük különböző energiahordozók áfájánál engedélyezi eltérő rezsimek alkalmazását.