Meglepő, hogy a vállalatok a gazdaságok megerősödése és a munkanélküliség csökkenése ellenére is ellenállnak a bérinflációnak - értékelte a felmérés eredményét Mark Sullivan, a Mercer európai partnere. A jövő évi béremelkedések mértéke általában megegyezik az ideivel, vagy még alatta is marad. Sullivan szerint a kérdés az, hogy a cégek meddig állhatják útját a bérek meglódulásának, miközben a munkaerőpiac egyre élénkül.

A vizsgált 70 ország átlagában a felmérés 1,9 százalékos reálbér-emelkedést jósol jövőre. Európában Litvánia mellett Bulgária, Lettország és Szerbia és Montenegró is kimagasló növekedés elé néz. A jelentős kelet-európai béremelkedések ellenére továbbra is jellemző marad a feldolgozóipar áttelepülése nyugatról keletre, kihasználandó az alacsonyabb bérköltségeket. Hosszabb távon azonban a képzett munkaerő esetében erősödő bérnyomásra kell számítani a térségben, mivel a multik a tehetséges munkavállalók egyazon köréből válogathatnak - véli Sullivan.

A legnagyobb mértékű nominális béremelkedést a Mercer egyes közép- és dél-amerikai országok számára jósolja, amelyet azonban többnyire ellensúlyoz a magas infláció. A dominikaiak például hiába keresnek majd az ideinél átlagosan 22,5 százalékkal jobban, életszínvonaluk jelentős romlására kell felkészülniük.