A kormány a nemzetpolgárság megteremtésével, egymilliárd forintos kezdő tőkéjű Szülőföld Alap létrehozásával, húszmilliárd forintos hitelprogrammal s a Magyarországra való utazást akadálytalanul lehetővé tevő úti okmány biztosításával kívánja segíteni a szomszédos országokban élő magyarság szülőföldön való boldogulását - közölte az igazságügy-miniszter a parlamentben az ezekről szóló határozati javaslat expozéjában. Petrétei József közölte: az alap céljait szolgáló egymilliárd forintot 2005-ben a költségvetéshez benyújtott és a kormány által támogatott módosító indítvány biztosítja.

A magyarországi és a határon túli vállalkozók közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése céljából megkezdte munkáját a Szülőföld gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési kerekasztal. Ezt Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be.

A szaktárca arra törekszik, hogy jelentősen növekedjen a külkereskedelmi közös vállalkozások száma, hogy a magyarországi vállalkozások hosszú távú üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban, Szlovéniában és Horvátországban.

A kormány egy elkülönített pénzalapot (Szülőföld Alap) hozott létre. Az MFB Rt. tízmilliárd forintos keretösszeggel partnerhitelprogramot dolgozott ki a magyarországi székhelyű vállalkozások részére fejlesztési beruházások finanszírozásához - mondta Czirják Sándor, az MFB vezérigazgatója. Az Eximbank 8 milliárd forintos hitelprogramot alakított ki a hazai vállalkozások határon túli fejlesztéseinek finanszírozásához. A cégek befektetéseinek biztosítására a Mehib Rt. 5 milliárd forintot különített el. (VG)