Július 1-jétől 1200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken - jelentette be hétfőn Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese Budapesten sajtótájékoztatón. A második félévtől 1900 termékre terjeszti ki az OEP az úgynevezett fix összegű támogatási technikát. Ez azt jelenti, hogy egy referenciatermék árához meghatározott százalékos támogatást fixnek tekintve a hasonló hatóanyagú vagy terápiájú szerek támogatási összege nem haladja meg a referenciatermékét - mondta Székely.

A változás 1200 terméknél a térítési díj emelkedését, 200 terméknél pedig annak csökkenését jelenti, míg mintegy 500 készítmény térítési díja változatlan marad. Az 1200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedést tapasztalhatnak majd a betegek.

Amennyiben a beteg július 1-jétől a korábban használt gyógyszerével azonos hatóanyagú vagy terápiásan egyenértékű generikus készítményt választ, gyógyszerköltsége csökken - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. (hirado.hu - mti)