Az idén eddig 6,8 milliárd forint területfejlesztési támogatást osztott szét a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács. Ebben az évben először jelentek meg az állami költségvetésben a régiók szintjén nevesítve a decentralizált támogatások, s a központi régió mintegy nyolcmilliárd forint fejlesztési forrásra írhat ki pályázatot.

A tapasztalatok szerint a legnagyobb igény a belterületi utak burkolatfelújításának támogatása, illetve a humáninfrastruktúra fejlesztésének segítése iránt mutatkozik. Az útfelújításra kiírt tenderre 199 pályázat érkezett, ebből 166 kapott összesen 3,1 milliárd forintot. Az önkormányzatoknak a feltételek szerint az elnyert öszszeget ugyanennyivel ki kell egészíteniük. Az idei rendelkezésre álló keret 4,7 milliárd forint, így további pályázati lehetőségek is lesznek.

A települési hulladék-közszolgáltatás fejlesztésére kiírt pályázaton is még a nyáron várható döntés. A területfejlesztési célelőirányzat 1,6 milliárd forintos régiós keretéből idegenforgalmi fejlesztésre 43 pályázó nyert csaknem 228 millió forint támogatást. Emellett a célelőirányzat forrásait munkahelyteremtésre és -megtartásra, a kistérségi elérhetőség javítására, a termelői és humáninfrastruktúra fejlesztésére, valamint a kulturális örökség védelmére lehet felhasználni. (KÁ)