A német gazdaságkutató intézet (DIW) várakozásai szerint az önkormányzatok - négy veszteséges év után - némi nyereséggel zárják az idei évet. Ennek ellentmondó prognózissal állt elő a német önkormányzatok szövetsége, a Deutscher Städtetag. Míg a DIW 600 millió euró nyereségre számít, a Deutscher Städtetag szerint 6-7 milliárdos veszteség várható az önkormányzatok összesített büdzséjében.

Az önkormányzatok pénzügyi helyzetének javulását a DIW elsősorban az iparűzésiadó-bevételek gyors növekedésére vezeti vissza. Ez részben a vállalati nyereségek kedvező alakulásának köszönhető, részben az adminisztratív előírások változásának. A 2001 utáni dekonjunktúra következtében alaposan megcsappantak az iparűzési adóbevételek. A törvényalkotók különböző lépésekkel próbáltak segíteni a helyzeten: egyrészt megnehezítették a gazdasági társaságok számára a veszteségleírást, másrészt csökkentették annak a hozzájárulásnak a mértékét, amelyet az egyes önkormányzatok iparűzésiadó-bevételeikből a tartományoknak és a szövetségi államnak befizetnek.

A Deutscher Städtetag ezzel szemben rámutat, hogy a 2005 elején bevezetett új munkanélküli-segély (Arbeitslosengeld II) élvezőinek lakhatásiköltség-hozzájárulását az önkormányzatoknak kell állniuk. A szervezet szerint ez továbbra is több milliárd eurós veszteség forrása lesz.

Elemzők szerint az iparűzési adó komoly vitatéma lesz, bármilyen kormány alakul is a tegnapi parlamenti választások eredményeként. A tervezetek alapján arra lehet számítani, hogy a pártok egybe szeretnék vonni más adónemekkel. (VG)