A falusi turizmus népszerűsítése, a vízállás figyelése, a hivatalos levelezés lebonyolítása, az oktatás támogatása, a helyi vállalkozók saját weboldalainak kialakítása - sorolja az internetkapcsolat kínálta lehetőségeket Nyéky Tamás, Tarpa polgármestere.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen 2002-ben egy pályázat révén nyílt lehetőség a gyors világhálós elérés megteremtésére. A szomszédos községekhez hasonlóan Tarpa is állandó forráshiánnyal küzd, így saját erőből megoldhatatlan lett volna számukra az internetkapcsolat megteremtése. Egyébként a közintézményekben - polgármesteri hivatal, általános iskola, könyvtár - meglévő személyi számítógépekhez is pályázatok révén jutottak hozzá.

Jelenleg a közigazgatásban és a hivatalos levelezésben használják az internetet. Készül a település új honlapja, s ez egyben rendezvénynaptár is lesz. Ez azért fontos, mert Tarpán az elmúlt években rájöttek, hogy a munkahelyhiány miatt szinte az egyetlen kitörési lehetőséget a szegénységből a falusi turizmus jelenti. A polgármesteri hivatalban a költségek csökkentésére internet alapú (IP) telefonrendszer megvalósítását is tervezik. A világháló fontosságát mutatja, hogy az őszi esőzések és tavaszi olvadás idején szinte állandóan figyelemmel lehet követni a Tisza vízállását, így talán jobban felkészülhetnek az áradásra.

Tarpán és további 31 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen az internethálózatot a CovySoft Networks építette ki mintegy 300 millió forintért, amelyhez állami támogatást is kaptak.

Az internetszolgáltatás mellett a cég több egyedi webes megoldást is kínál a régió önkormányzatainak az e-közigazgatás és a falusi turizmus fejlesztésére - közölte érdeklődésünkre Mocsai Norbert, a vállalat kereskedelmi és marketingigazgatója. Az e-közigazgatási szolgáltatások bevezetése folyamatosan zajlik, és terveik szerint 2006 végéig a szolgáltatási területünkön lévő önkormányzatok többségénél bizonyos ügyek online módon is intézhetők lesznek.

A falusi turizmusban rejlő lehetőségek kihasználására már 2003-ban - egy tesztprojekt keretében - elindult a Szatmárifogadók.hu weboldal, amely a szatmári kistérség településeinek szálláshelyeit mutatja be. A projekt sikere miatt bővítik az oldalt, és 20 újabb települést terveznek bevonni az érintettek körébe, illetve kiterjesztenék más kistérségekre is ezt a lehetőséget.

Az internetes szolgáltatáscsomagok számát 2005 végéig tovább kívánják növelni, és kistérségi IP alapú telefonrendszert is bevezetnek a régióban. A telefon mellett még az idén több településen beindítják a kábeltelevíziós szolgáltatást is. Az önkormányzati partnerek saját televíziós csatornát is kapnak, ahol közérdekű információkat közölhetnek.

A CovySoft ez évi tervei között szerepel egy szabolcsi portál elindítása is, amely a helyi hírek mellett közösségi szolgáltatásokat is tartalmaz majd, és egyben a kapu szerepét tölti be a települések és az online turisztika felé is - tette hozzá Mocsai Norbert.