A svájciak 56:44 arányban megszavazták, hogy az Európai Unió új tagállamainak állampolgárai is dolgozhassanak rövidebb-hosszabb ideig az alpesi országban. Pontosabban azt szavazták meg, hogy az Európai Unióval 2000-ben megkötött és 2002-ben életbe lépett munkaügyi megállapodás hatálya az új EU-országokkal automatikusan kötendő megállapodás után rájuk is fokozatosan kiterjedjen.

A svájci parlament - írja a Swissinfo - már korábban hozzájárult a kiterjesztéshez, de a szélsőjobb kisebb pártjainak a legnagyobb parlamenti párt, az euroszkeptikus Svájci Néppárt támogatásával sikerült népszavazásra vinni a kérdést, így került sor a vasárnapi referendumra. Az ellenzők azzal érveltek, hogy az igen szavazat aláásná Svájc szuverenitását, nyomában keleti idegenek árasztanák el az országot, akik elvennék a svájciaktól a munkalehetőségeket, megjelenésük lenyomná a béreket, túlterhelné a társadalombiztosítás rendszerét. Hivatalosan jelenleg 3,6 százalékos a svájci munkanélküliség.

A befogadás mellett kampányoltak a kormányon és a közép-, illetve baloldali pártokon kívül ritka egyetértésben az üzleti élet szervezetei és a szakszervezetek is. A részvétel 53,6 százalékos volt. Az igenpártiak szerint a győzelem válságot előz meg Svájc és az EU kapcsolataiban, új lehetőségeket biztosít az országnak az új tagállamokban, miközben az amúgy is szigorú munkajogi szabályok következtében a munkáltatók nem alkalmazhatnak az átlagosnál olcsóbb munkaerőt. A jóváhagyás következtében csak öt év múlva, s akkor is a jelenlegi igen alacsony szám nem egészen 2,5-szeresére emelkedik a Közép-Európából befogadható munkaerő. (VG)