Több mint háromszázezer négyzetméternyi új bevásárlóterület épül jelen pillanatban is Csehországban, s ezzel Lengyelország után a második helyen áll a tíz új EU-tagállam közül. Az első számú beruházási terület a bevásárlóközpont-építési lázban továbbra is Prága.

Míg a cseh főváros vezetése üdvözli a fejlesztéseket, a széles értelemben vett közvéleményen belül az egyre-másra épülő bevásárlóközpontok nem aratnak osztatlan sikert. A Klub az Öreg Prágáért tagjai, ha nem is ellenzik, mindenesetre kritikus szemmel nézik a város gótikus és barokk stílusát veszélyeztető építkezéseket. Ahogy a klub elnöke, Katerina Becková elmondta: "Mi nem a modern építészetet ellenezzük. Mindössze szeretnénk megóvni a történelmi Prága arculatát." Ezzel szemben Filip Dvořák önkormányzati képviselő azzal érvel, hogy a román stílusú épületromok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a városban mindig is bontottak le régi épületeket és építettek fel újakat - vagyis fejlesztettek. Dvořák véleménye szerint a modern épületek "életet lehelnének" a város központjába.

A klub - más eszköze nem lévén - a városházán lobbizik, és petíciókat, fellebbezéseket nyújt be, mivel ezzel gyakran késlelteti az építkezéseket. Legutóbb a 240 millió eurós költségvetésű Palladium bevásárlóközpont építése szakadt félbe, mert a központot egy XII. századi falusi ház helyére kezdték építeni. A végül kialkudott kompromisszum szerint a régészeti feltárás 6,2 millió dolláros költségét a beruházónak kell fedeznie, és úgy kell felépítenie a központot, hogy annak üvegpadlóján keresztül láthatóak legyenek a romok.

A prágaiak többsége szívesebben látná a bevásárlóközpontokat a külvárosokban. Becková szerint az a probléma, hogy a kommunizmus utáni időben minden szabad helyet egy időben akarnak beépíteni.