A gyógyszerek társadalombiztosítási listára kerüléséről döntők felelősségét firtatták tegnap a honatyák a parlament egészségügyi bizottságának ülésén. Ennek oka egyrészt a gyógyszerkassza túllépése, másrészt, hogy az elmúlt két évben a támogatási igény miatt benyújtott 1318 gyártói kérelemből 44 esetben az úgynevezett Technológiai Értékelő Bizottság (TÉB) javaslatával ellentétes döntést hozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a TÉB a terápiás előnyök és a költséghatékonysági szempontok szerint csupán javaslatot tesz, ám a döntés felelőse az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője, akinek további szempontokat is mérlegelni kell. Ezek alapján a támogatásba vont készítmények 90 százaléka volt generikus (lejárt szabadalmi védettségű) szer, amelyek 30 százalékkal olcsóbbak az eredeti terméknél. Emellett 25 innovatív termékcsaládot - onkológiai készítmények, inzulinok, antibiotikumok - is befogadtak. Szerinte nem az új befogadások miatt nő a tb-kassza, annak oka a betegszám-növekedés, a kormány népegészségügyi prioritásainak támogatása és a változó lakossági igények.

Székely elmondta: a takarékossági intézkedéseik között van a generikus program folytatása, a kisebb napi terápiás költségű szerek számának bővítése és a receptírás ellenőrzése. Ha az orvos 600 ezer forintnál magasabb értékben, indokolatlanul ír fel gyógyszert, vényírását felfüggesztik, újabb "tévedésekor" megvonják a receptírási jogát.