Ismét a kancelláriaminiszter lépett közbe, hogy lehetőleg békés úton oldják meg a társadalombiztosító gyógyszerkasszájának túllépése miatt kirobbanni látszó vitát. Kiss Péter Veér András pszichiátert bízta meg annak a tárgyalássorozatnak a levezénylésével, amelyben meg kellene egyezni: az idei, 284 milliárdra tervezett gyógyszerkassza túllépésének kipótlásában hogyan vegyenek részt a felek.

Lapunk úgy tudja, hogy a tárgyalásokhoz szükséges gyógyszerforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eljuttatta a gyógyszercégek érdekképviseleteinek, ez alapján kezdődtek el tegnap a tárgyalások.

Információnk szerint elsősorban elvekről tárgyaltak a kormányzat és a gyógyszercégek érdekképviseletei. Nem csupán a cégek és a kormány álláspontja tér el ugyanis egymástól, de másként látják a hazai és az innovatív gyártók a tb-kassza kipótlásának lehetséges módját. Ez utóbbiak egyfajta forgalomarányos megoldáson gondolkodnak, a hazaiak visszafizetési plafont állapítanának meg. A kormánnyal kötött megállapodás ugyan világosan fogalmaz: 314 milliárd forintig a kormány és a cégek fele-fele arányban vállalják a cechet, az a fölötti összeg a gyártókat terheli. Ám egy év alatt - a lakossági terhek mérséklése végett - történtek olyan kormányzati lépések, amelyek hozzájárultak a kassza túllépéséhez, így annak fedezetét a központi költségvetésnek kell állnia.

Úgy tudjuk, hogy a cégeknek a 284 milliárd forintot meghaladó összeget sávos rendszer szerint számítanák ki, s minden 3 milliárdos túlköltésnél 10 százalék lenne a gyártói hozzájárulás. A kormány szerint egyébként az idei tényleges gyógyszertámogatás 320 milliárd forint lehet, ám pesszimista becslések szerint ez elérheti a 350 milliárdot is. (VG)