Járai Zsigmond a hét végén a Magyar Rádióban úgy nyilatkozott, hogy a magyar állam devizaadóssága negyven milliárd euróra rúg. Az általa vezetett jegybank adatai szerint ezzel szemben a magyar állam devizaadóssága bruttó 16,1, illetve nettó 1,4 milliárd euró. Járai Zsigmond a Magyar Rádió egyik műsorában kifejtette: az állam adóssága ma is a GDP 30-35 százaléka, miként 1995-ben volt. Szomorúnak mondta, hogy miközben 1995 után gyorsan csökkent ez az arány, úgy látszott, hogy stabilizálódnak a külső pénzügyek, de 2002-ben az adósság ismét növekedésnek indult.
A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint (féléves fizetési mérleg adatok) a magyar állam bruttó adóssága 27,1 milliárd euró, amiből a devizaadósság 16,1 milliárd forintot tesz ki. A nettó adósság – vagyis betétekkel nem fedezett, tényleges adósság –12 milliárd euró, ebből a nettó devizatartozás 1,4 milliárd euró. Mind az 1,4 milliárd, mind a 16,1 milliárd nagyon messze áll a "körülbelül negyvenmilliárd" eurótól. Hasonló adatokkal szolgálhat a Pénzügyminisztérium is, amely havonta publikálja az államadósság alakulását. Eszerint 2005 szeptemberében a költségvetési intézmények bruttó devizaadóssága 3797,7 milliárd forint volt, ami árfolyamtól függően 15-15,2 milliárd euró, ehhez még hozzájön az önkormányzatok és a jegybank adóssága, ezért az egy milliárd euró eltérés a jegybanki és a kormányzati számok között. Járai Zsigmond szerint a magyar államadósság – euróban számolva – megegyezik az 1995-ös adatokkal. A jegybank adatai szerint tíz évvel ezelőtt a magyar állam ( az államháztartás és az MNB) nettó devizaadóssága 8,1 milliárd euró, a bruttó állomány pedig 23,6 milliárd volt.
A jegybankelnök tévedett, amikor negyven milliárd euróra becsülte a magyar állam adósságát – nyilatkozta Barcza György, az ING Bank elemzője. Járai arra gondolhatott, hogy közel ekkora összeg a magyar nemzetgazdaság devizaadóssága, vagyis az állam mellet ideértve a cégeket és a háztartásokat is. (Magyar Hírlap - VG)