Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjairól a tárgyalások a vége felé közelednek, júniusban befejeződhetnek, majd ezt követi az unió belső jóváhagyási folyamata - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos kedden, az Európai Ügyek Bizottsága ülésén. A kormánybiztos az operatív programokról folyó tárgyalásokról elmondta, hogy a beadotthoz képest változás lesz a turizmus fejlesztése területén.

A bizottság túlzottnak találta a turizmuson belül a szálláshelyek fejlesztésére szánt forrásokat, ugyanakkor Magyarország továbbra is úgy látja, hogy világos elvek mentén indokolt a kisebb szálláshelyek fejlesztése, illetve a meglévők színvonalának javítása, így a turizmus kerete 5-10 százalék között mérséklődhet, amit a regionális operatív programon belül humáninfrastruktúra befektetésre kívánnak fordítani. A bizottság felvetette, hogy a termálturizmusban lévő potenciált erősíteni kellene, továbbá meghatározták, a turizmus mely területét fejlesztik a vidékfejlesztés, illetve az ÚMFT keretében - mondta Bajnai Gordon. Változás lesz az is, hogy az ipari parkok fejlesztése a regionális programokban, a logisztikai parkok támogatása az ágazati programokban valósul meg. Az ÚMFT keretében januárban kiírt pályázatok tapasztalatairól szólva a fejlesztéspolitikai kormánybiztos úgy értékelte, hogy az Európai Unióban is tapasztalható tendencia érvényesül Magyarországon is, a fejletlenebb térségekben a pályázók kevésbé aktívak.

A kormánybiztos szerint ez is indokolja, hogy a hátrányos helyzetű térségek számára pályázati keretet különítettek el. A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy egyszerűsítették a pályázati rendszert. Ennek eredményeként a korábbi 4 hónapos eredményhirdetés 3 hétre csökkent, és 10 százalékot sem éri el a formailag hibásan beadott pályázatok aránya. Nógrádi Zoltán fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy a fejlesztéspolitika hatása nem érződik a kormányzat egyéb intézkedései miatt. Példaként említette, hogy a kormány intézkedései 650 milliárd forintot vonnak el a gazdaságtól, míg a januárban meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázatok kerete 30 milliárd forintot tesznek ki.

Válaszában Bajnai Gordon elmondta, hogy a 30 milliárd forintos keret meghirdetése töredéke a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban lévő 700 milliárd forintnak, a regionális programok gazdaságfejlesztési részét is figyelembe véve 1.300 milliárd forint áll rendelkezésre hét év alatt gazdaságfejlesztésre uniós forrásból.

Ékes József fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható fejlődési stratégiáját és az ÚMFT-t össze kellene hangolni. Bajnai Gordon elmondta, hogy a dolgoznak a nemzeti fenntartható fejlődési stratégián, amelyet hamarosan be kell nyújtani az Európai Uniónak. Szándékuk szerint összehangolják a két dokumentumot, többi között az ÚMFT forrásaiból növelték a környezetvédelemre fordítható keretet.