Átrendeződés a húspiacon
Átgyűrűző hatás. Középtávon nőni fog az unió sertés- és baromfihús-termelése, illetve -fogyasztása, a marhahúsnál ezzel szemben enyhe csökkenésre kell felkészülni. Ezt jósolják az Európai Bizottság szakértői, akik tegnap tették közzé a 2014-ig terjedő időszak agrárgazdasági kilátásairól szóló jelentésüket.
Európa-szerte a sertéshús a legnépszerűbb húsféleség. Különösen igaz ez a kelet-közép-európai tagországokra, amelyekben tavaly 46 kilogrammot tett ki az átlagfogyasztás. A következő hétéves időszakban tovább nő a fogyasztás, ha nem is olyan ütemben, mint a kilencvenes években megfigyelhettük. Mindez az árakat is egyre feljebb hajtja majd.
Bár a brüsszeli elemzés nem közöl erre vonatkozó becsléseket, iparági körökben biztosra veszik, hogy mind a közeljövőben, mind középtávon emelkedni fognak a húsárak. Magyarországon várhatóan 30 százalék körüli mértékben növelik átadási áraikat a húsipari cégek a következő hónapokban. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára elmondta: a termékeket gazdasági kényszerből kell drágítaniuk a vállalkozásoknak. Az előrejelzések szerint ugyanis a mostani 295 forintos kilónkénti átlagárról 400 forint fölé emelkednek majd az élősertés-árak. Mivel az alapanyag a húsipari költségek 70 százalékát teszi ki, a sertésárak jelentős növekedése érzékenyen érinti a cégeket.
A sertésdrágulást – hasonlóan más alapvető élelmiszerekhez – egyértelműen a gabonafélék (a takarmányok) árrobbanása kényszeríti ki. Egyelőre kérdéses, hogy a végiggyűrűző áremelkedés milyen mértékben épül be a fogyasztói húsárakba. Egyes ágazati vélemények szerint a kiskereskedők saját haszonrésük csökkentésével fékezhetik a termékdrágulást. Emellett több ágazati szervezet azt javasolja, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek 20 százalékos áfakulcsát.
Az európai bizottsági előrejelzés szerint az unión belül egyre intenzívebbé válik a sertéshús-kereskedelem, ugyanakkor a blokkon kívülre irányuló export – az alacsonyabb termelési költségű országok versenye és az euró ereje miatt – fokozatosan visszaesik.
A baromfiszektor termelése még nagyobb arányban nőhet 2014-ig, mint a sertéságazaté. A brüsszeli jelentés szerint a fogyasztók egyre inkább megkedvelik a csirke- és pulykahúst, amelyek ára is igen vonzó. Az európai termelés várhatóan nem is tud majd lépést tartani a növekvő igényekkel, így a vizsgált időszak végére az EU nettó baromfihús-importőrré válik.
A nagy vesztes a marhahús lesz – jósolja a bizottság. Ezt a szektort a takarmányárak emelkedése és a támogatási rendszer átalakítása egyaránt hátrányosan érinti. A termelés 2014-ig bő félmillió tonnával, 7,6 millió tonnára csökkenhet, az egy főre jutó fogyasztás pedig 17,3-ről 16,6 kilogrammra. Ettől függetlenül német elemzők a marhahúspiacon is áremelkedést jósolnak. VG


